Амерички војни обавештајци преузимају контролу над интернетом?


На крају овде треба нагласити још једну компоненту овог програма, коју су уосталом отворено истакла оба америчка генерала Петреус и Метис, а то је да функција овог програма није само дефанзивне природе и хватања терориста и екстремиста путем интернета, већ и ширење америчке пропаганде, као и „супротстављање“ анти-америчкој пропаганди која долази из „трећих земаља“. Што значи да у некој глобалној и „орвеловској“ фази овог програма, сви ми можемо да се нађемо на мети ових „интернет командоса“, а да тога нисмо ни свесни.

 

 Амерички војни обавештајци преузимају контролу над интернетом?

 
 
Пише: Миодраг Новаковић
Април 11, 2011
 
Још почетком овог миленијума, америчке војно обавештајне и безбедносне службе су почеле са применом тајног програма психолошког „софтвер“ рата под називом „Операција Озбиљан Глас“- ООГ, у Ираку. Програм се састојао у убацивању војних обавештајаца са лажним идентитетом на екстремне муслиманске интернет сајтове. Њихов посао је био идентификација екстремиста, скупљање обавештајних података, америчка контра-пропаганда и евентуално саботирање тих сајтова.

Амерички обавештајци сматрају тај програм делотворним, и успели су  након успешне „презентације“ програма претпрошле године, пред војном комисијом при америчком Сенату од стране генерала Дејвида Петреуса, команданта CENTKOM-а (америчке војне команде за Блиски Исток и централну Азију), да прошире тај програм на цело подручје под контролом CENTKOM-а. Иницијално за овај програм су одвојена средства од 200 милиона долара, али се очекује да се тај програм прошири, не само финансијски, већ и територијално, евентуално чак и глобално. Наследник генерала Петреуса на функцији команданта CENTKOM-а, генерал Џејмс Метис је изјавио истом сенатском комитету да је ООГ „у функцији свих активности асоцираних са саботирањем непријатељске пропаганде, укључујући активности на „вебу“ и пропагандну продукцију везану за „веб“.“ Другим речима, потпуно је подржао, овај легално и морално, у најмању руку дискутабилан, обавештајно-субверзивни војни програм.

Овде мора да се напомене, да је тај програм од стране америчких законодоваца једино стриктно забрањен на територији САД, јер његове активности и садржај по америчком закону садржавају елементе кривичних дела (тако је бар засада). Али све то није сметало америчкој империјалистичкој сили, да оно што је незаконито и неморално у самој Америци, примењују у другим деловима света. Уосталом таква америчка пракса нам је свима добро позната.

Командни центар за те „психолошко-ратне“ операције је лоциран у ваздухопловној бази МекДил близу Тампе, у Флориди- главној америчкој Команди за Специјалне Операције. Ту ће иницијално радити око 50 оперативаца, од који ће сваки бити у стању да „одржава“ око 10 лажних идентитета на интернету у разним „чат-собама“. Ти оперативци ће се у овој фази операције користити: арапским, фарси, урду и пашту језицима- то подразумева да су ти оперативци по струци, или преводиоци, или блиско-источног порекла. Поред тог главног командног центра, активирана су и два „локална командна центра“ у Кабулу и Багдаду.

Америчка војна команда је доделила контракт за израду и одржавање софтвера који ће омогућити спровођење ООГ програма, софтвер компанији из Лос Анђелеса у Калифорнији, под именом Ентрепид, у висини од 2.76 милиона долара. Тај интелигентни програм ће створити перцепцију да је сервер из МекДила лоциран негде на Блиском Истоку, и омогућиће војним обавештајцима перфектну и убедљиву камуфлажу, тако да ће моћи успешно да доведу у заблуду опоненте на интернету, са врло малом могућношћу да буду „проваљени“.

Једна од ширих негативних импликација овог програма, поред евидентне моралне и легалне дилеме, јесте у томе што тај програм „отвара пандорину кутију“ и даје сигнал приватним корпорацијама и страним владама да почну са применом властитих „психолошко-ратних“ субверзивних интернет програма- не само против спољних „опонената“, него и домаћих конкурената или чак политичких противника. За тако нешто постоји добар разлог за бригу, нарочито у земљама са ограниченим, или никаквим механизмима демократске контроле над деспотским владама, као што је то на пример случај у данашњој Србији.

Уосталом у прилог томе говори и недавни извештај главног америчког војног инспектора, који је написао да је ООГ у Ираку већ у примени од стране неких других мултинационалних војних снага,, које тамо врше окупацију Ирака заједно са американцима.

Када су упитали енглеског министра одбране да ли је енглески војни персонал укључен у такве операције, он није нити негирао, нити потврдио такве оптужбе- једноставно је одговорио: „Ми  не коментаришемо наше „сајбер“ могућности.“

На крају овде треба нагласити још једну компоненту овог програма, коју су уосталом отворено истакла оба америчка генерала Петреус и Метис, а то је да функција овог програма није само дефанзивне природе и хватања терориста и екстремиста путем интернета, већ и ширење америчке пропаганде, као и „супротстављање“ анти-америчкој пропаганди која долази из „трећих земаља“. Што значи да у некој глобалној и „орвеловској“ фази овог програма, сви ми можемо да се нађемо на мети ових „интернет командоса“, а да тога нисмо ни свесни.

Већина нас је уосталом већ имала неког искуства са овом или оном врстом провокатора на фејсбуку или другим форумима, који се сакривају иза лажних идентитета, и углавном не иду даље од „уобичајених излива“ вулгарности.

Бојим се да ће се та ситуација, у евентуалном сучељавању ставова са америчким обавештајцем, који може да се појави у нашој„чат соби“ обучен у рухо свештеника или „добронамерног“ патриоте, и који ће подржавати и охрабривати наше изливе анти-американизма- који су уосталом потпуно разумљиви након српског „11 септембра“, који нам је стигао 1999, у виду америчких ратних бомбардера- моћи да прерасте и у неке радикалније мере одмазде од стране највећег светског силеџије из Вашингтона.

Да не говоримо о потенцијалног „језивој одмазди“ од стране српске „нато квази државе“, и вашингтонско-бриселских „папета“, који још увек њоме „владају“, и то, нажалост, у наше име…

Референце:

http://www.guardian.co.uk/technology/2011/mar/17/us-spy-operation-social-networks?intcmp=239

http://www.guardian.co.uk/technology/2010/jun/20/internet-everything-need-to-know

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/mar/17/us-internet-morals-clumsy-spammer

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s