"СРБИ НА ОКУП!" СА ВЕРОМ У БОГА + СА ХРИСТОМ У СРЦУ У БОРБУ ЗА СПАС РАСРБЉЕНЕ СРБИЈЕ!


Прва редовна годишња Скупштина
„Срби на окуп!“

Обреновац, 08.09.2012.

ФБР 09.09.2012.
Извор фотографија: Срби на окуп

У суботу, 08.09.2012., на дан Светих српских Просветитеља, у сали Соколског дома у Обреновцу одржана је прва редовна годишња Скупштина свесрбске светосавске и патриотске организације „Срби на окуп!“.

Сви окупљени, без изузетка, дошли су на скуп свесни да се србска држава и србски народ налазе у веома тешкој ситуацији. Деградација свега што је србско и што је свето се убрзано наставља. Захватила нас је тешка и опака болест – а болест најпре треба препознати, па онда предузети кораке ка коначном излечењу.

Скуп је почео обраћањем Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија.

Владика Артемије је своје излагање почео речима да су – „једина два центра око којих се Срби могу окупити – Светосавље и Косово. На тим центрима Срби заснивају свој национални идентитет. Статус Косова је решен пре више од 600 година опредељењем светог Кнеза Лазара за Царство небеско.“

Када кола пођу низбрдо, неко мора да подметне леђа да би их зауставио, иако зна да ће бити поломљен!

Скупштинарима су се затим обратили Војвода Бранивоје Јевтовић који је пренео ставове и поздраве Срба из дијаспоре и Драган Велић који је изложио ситуацију на Косову и Метохији.

Мирко Јовић је направио пресек политичког стања у Србији и србском народу у претходних годину дана –  набројан је већи број опасних тенденција и процеса погубних за опстанак Срба и Србије.

Војвода Бранивоје Јевтовић, Драган Велић и Мирко Јовић

Протосинђел Максим Новаковић је изложио начела, програм и смернице свесрбске светосавске и патриотске организације „Срби на окуп!“:

„Данас се налазимо на таквом степену угрожености, да нам озбиљно прети потпуни крах духовних, националних, државотворних и економских добара и биолошки нестанак.“

„Окупимо се као Срби јер смо као Срби и нападнути. Нисмо угрожени ни као левичари ни као десничари, угрожени смо као Срби и зато наши одговори, кроз деловање ове организације, морају бити српски, тј. светосавски.“

По речима Владике Артемија, није случајно што је овај скуп одржан баш на празник Светих српских Просветитеља. У њихову славу и част Владика је са окупљеним монаштвом и народом пресеко славски колач и уручио грамату овогодишњем домаћину Бранку Јовановићу. Део славског колача Владика је предао будућем домаћину, Драгославу Љубичановићу.

У духу јединства и братске слоге, Скупштина је затим усвојила Статут организације, Годишњи извештај и Програм рада као и план развоја  организације „Срби на окуп“ кога је изложио Мирослав Вујанић.

Једногласно су прихваћени закључци прве редовне годишње Скупштине „Срби на окуп!“, након чега је завршну реч окупљенима упутио духовник организације, Владика Артемије.

+++

„Искрено забринути и одговорно загледани у тежак положај србског народа чије су темељне вредности данас угрожене, уз Божију помоћ и благослов епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија, окупљени око намере да помогнемо свом роду, ми, православни Срби, оформили смо свесрбску, светосавску и патриотску организацију Срби на окуп!

Поводи наше забринутости и стварања овакве организације су следећи:

Мека окупација Србије успостављена после највеће преваре и подвале спроведене 5. октобра 2000. године, такозваном демократском револуцијом, када су неколико милиона грађана Србије искоришћени за лажне промене. Након тога су нове власти довеле нашу Отаџбину у бездржавно стање. Обећање о политичким слободама, истинској демократији, личном и породичном благостању и укидању вишегодишње изолације земље, биле су само варке за уништавање Србије и осиромашење народа.

Осипање и нестанак нашег народа, нашег језика, гашење и умирање села, негативни прираштај, губитак територија и природних богатстава, свеопште безнађе и апатија, физичко и духовно уништење у новонасталим државама, болест, сиромаштво, наркоманија, наметање изопачених појава страних нашој традицији.

Србски слободарски народ је том окупацијом претворен у бесловесно робље. Историјском србском народу зато фалсификују славну прошлост, отимају и изопачују језик, присвајају знамените личности, светиње и споменике. Забрањује се сећање и помињање великих ослободилаца и бранилаца србског народа и државе, поготово из последњих отаџбинских ратова.

Најболније од свега јесте бестидно урушавање и гажење Србске православне цркве од стране реформатора, јеретика, папофила и екумениста, како оних ван ње, тако и оних који су  се као лажни пастири увукли у њу саму, тј. њен административни врх. Србска Вера – светосавско православно хришћанство (краће: Светосавље) и њена Црква – Српска православна црква (СПЦ) су очувале србски народ и србство и породиле савремену и вишевековну националну свест у Срба. И обратно, србски народ је очувао Светосавље и СПЦ. Тако су се заједно чували и одржали. Све до устоличења Титове владавине КПЈ 1945. године. Она је настојала да на све начине докрајчи Србство и србски народ. Да би то успела потребно јој је било да уништи србско село – србско сељаштво, да га претвори у сиромашне раднике, а да уништи или себи покори СПЦ. Међу свештенство су убацивани чланови државне безбедности (према најновијим открићима), а народу је забрањивано одржавање православних празника и одлазак у цркву.

Последњих година су неки свештеници и владике самовољно ишли на поклоњење папи, они теже и одлучили су се за стварање „јединствене хришћанске цркве“ под управом папе као њеним врховним поглаваром. Они су се, удружени с људима на врховним давним положајима у Р.Србији, определили за екуменизам и за уништење Светосавља. То је започето протеривањем епископа рашко-призренске и косовско-метохијске епархије Његовог преосвештенства господина господина владике Артемија заједно са монаштвом оданом Светосављу. То је спроведено неканонским одлукама Светог синода и Светог архијерејског сабора СПЦ. Уместо да унијатско, екуменско свештенство слободно напусти светосавску СПЦ: њене цркве и манастире, они њих држе. Чине велики грех. Највећи део народа све то не схвата јер није обавештен о стварном унијатско – екуменском процесу у СПЦ.

Сада Шиптари слободно шире лажи да су србски манастири и цркве шиптарски, све у сарадњи са неканонском црквеном власти на челу са епископом Теодосијем, који је узурпирао трон рашко-призренске епархије. Оцењује се да је њихова намера да се тиме створи „Православна црква Косова“ као један од „атрибута државности“ шиптарски окупираног Косова и Метохије. Ово открива до краја разлоге о прогону владике Артемија и Светосављу оданог свештенства и монаштва с Косова и Метохије.

Речју: данас се налазимо на таквом степену угрожености, да нам озбиљно прети потпуни крах духовних, националних, државотворних и економских добара и биолошки нестанак.

Све наведено нам потврђује, да се разматрању србског питања мора прићи интегрално и свеобухватно. Зато је главни циљ наше организације „Срби на окуп!“ управо окупљање и позив на саборност и јединство, пре свега, у духовном смислу, а затим и у намери да окупљени и сједињени, уз Божију помоћ, успемо да превазиђемо све наведене и многе друге проблеме са којима се наш народ суочава и са којима сада води битку, одлучујућу за наш опстанак у сваком смислу.
Дакле, главни циљ организације „Срби на окуп!“ је окупљање и сабирање Срба и свих патриотских снага у једну организацију која ће надилазити партијске, идеолошке, социјалне, географске и све остале поделе тог типа, а која ће у овом времену урушавања свих националних институција бити фактор опстанка србске националне идеје и самим тим србског народа. Зато организација „Срби на окуп!“ у свом главном назначењу има тај саборни карактер, будући да ћемо само уједињени умети и бити кадри суочити се са свим тренутним и будућим искушењима, јер је по речима Соломоновим „мудрост у савету многих“.
Такође, наша организација има за циљ да у овим и предстојећим тешким временима буде ослонац, уточиште и помоћ србском народу и сваком истинском патриоти и Светосавцу који води битку на пољу опстанка Срба и Србије. Зато „Србе на окуп!“ сабира намера очувања србског народа у духовном и физичком смислу, то је двоједна идеја, која се односи на очување Православне вере, светосавског етоса, тиме и очување Србске православне цркве, као темеља наше културе, националног идентитета и државе, и то подржавањем здравог дела наше Светосавске Цркве окупљеног око владике Артемија, тј. око идеје отпора екуменизму и ватиканском утицају, а друго у правцу очувања србског народа и обнове србске државе, окупљеног око идеје обнове јединог историјски потврђеног, одговарајућег модела србске државности, а то је светосавски, немањићки.

Окупимо се као Срби, јер смо као Срби и нападнути. Нисмо угрожени ни као левичари ни као десничари, угрожени смо као Срби и зато наши одговори кроз деловање ове организације морају бити србски, тј. светосавски.

Желећи да помогнемо рањеном и распетом Србству, као свесрбска организација, посебну пажњу у свом деловању посветићемо духовном, културном и сваком другом  напретку, међусобном повезивању и солидарности србског народа ма где се налазио и тренутно живео.

Поделу на екстремну левицу и екстремну десницу одбацујемо као лажне идеологије које су пројектоване ван Србије и против Србије, а залажемо се србска традиционална, светосавска државотворна начела и традицију у духу православне монархије (која није строго ограничена, нити везана ни за једну конкретну личности или име из наше краљевске династије, нити строго ограничена принципом примогенитуре) и народне саборности.“

(УВОДНИК из документа: ПРОГРАМ, ОПШТА НАЧЕЛА И ЦИЉЕВИ СВЕСРПСКЕ, СВЕТОСАВСКЕ И ПЕТРИОТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРБИ НА ОКУП)

+++

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
ЈАВНИ ПРОГЛАС од 15. октобра 2011.
ЈАВНИ ПРОГЛАС СВИМ СРБИМА: У наставку су усвојене одлуке и саопштења „Свесрбског Националног Већа“ којим су председавали угледни српски родољуби и духовници- Између осталих: Владика Артемије, Др Милан Ивановић, Војвода Мирко Јовић, Радован Ничић… У питању није више само опстанак Српског народа на Космету, већ и питање опстанка саме Српске државе- Зато се позивају сви Српски патриоте да одмах контактирају ССНВ и одазову се Отаџбинском позиву- Србија нема више времена- У државном врху је издаја и расуло- Ако се ми сами не организујемо под вођством ових храбрих и умних људи, осудићемо себе и своје потомство на вечито изгнанство, а нашу отаџбину на сигурну „смрт“!!!

6 comments

 1. Брале

  +Бог вам помогао + и с благословом Божје цркве, владике Артемија + Свако добро и да истрајете у намери како вам и име каже + додајте и СРБски датум, нећемо се наљутити+

 2. Србољуб Крајишник

  Почнимо од „малих ствари“ – а ово уопште није тако „мала“:
  може ли обавештајна табла „Sokolski dom“ у србској вароши Обреновац
  да буде
  ЋИРИЛИЦОМ?!?

 3. Горан Живковић

  Ово је организација која једина може да сабере Србе под Светосавски барјак у борбу за Православну веру и отачаство, јер је њихов циљ да се Србе сложе, обоже и умноже и зато што раде по благослову светог Христовог ратника
  владике Артемија. Зато коме је заиста стало до себе, породице и Србије треба да се придружи организацији “Срби на окуп“

 4. дом. Страхиња

  зашто нико није јавио за тај скуп раније. знам, али ето само питам. били смо близу волели смо да будемо с вама али нико нас није обавестио. иако нисмо били с вама смо коико и са Христом.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s