Коштуница: Учлањење у ЕУ било би конопац око врата Србије!


Коштуница: Ова власт ће признати Косово

13. 09. 2012. 02:35, ДСС

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да новој власти одговара то што ЕУ не тражи изричито да Србија призна Косово, али ће она на крају неминовно признати његову независност.

Коштуница: Једино политичка неутралност штити интересе Србије

„Видимо да донекле и новој власти одговара то што ЕУ овог часа не тражи изричито да Србија призна Косово, али упозоравамо да ће тражити све друго и да ће признавање на крају бити неминовно. То је, као кад воћка зри, зри, и на крају сама отпадне“, рекао је Коштуница за Вечерње новости.

Коментаришући изјаву председника Европског парламента Мартина Шулца да се на крају пута ка ЕУ налази признавање Косова, он је рекао да је „очигледно дошло време када ће западне државе отворено саопштавати да је признавање Косова услов за улазак у ЕУ“.

Бивши премијер Србије поновио је да једино политичка неутралност омогућава да Србија заштити своје државне интересе и да не буде „саучесник у отимању Косова“.

„Са дневног реда треба скинути опцију да је државни циљ чланство у ЕУ. Учлањење у ЕУ било би конопац око врата Србије“, истакао је Коштуница.

Председник ДСС-а је навео да је садашња Влада Србије одустала од политике да ЕУ нема алтернативу и да сада постоје нови односи с Русијом, што је оценио као промену и позитиван правац.

„Садашња власт, и поред позивања на лојалност Бриселу, ипак води политику која одудара од штеточинске идеје да ЕУ нема алтернативу коју је спроводила Демократска странка… Имамо и нове односе с Русијом, што видимо као промену и позитиван правац“, рекао је Коштуница.

Он је оценио да су доласком нове владе укинути „једноумље и самовоља који су урушавали државу“, али је додао да ће њен успех зависити од тога да ли ће бити способна да направи јасан и прави дисконтинуитет с бившом политиком.

„Јер, бивша власт је економски, политички и морално на дуже време опустошила и унесрећила земљу“, рекао је лидер ДСС-а.

One comment

  1. Miki

    „Учлањење у ЕУ било би конопац око врата Србије” … e to je zaista VELIKA istina, vrlo slikovito izrečena: davili bi nas postepeno, ne odjednom – konopac bi se polako zatezao!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s