УН: Милион Срба подмићено на изборима!


 УН: Милион Срба подмићено на изборима

19.09.2012 | 13:34
Фонд Стратешке Културе

Чак 18 одсто бирача тврди да су им нуђени новац, поклон, посао како би заокружили одређену партију на мајском гласању


Нудили од ситних услуга до пара и посла

БЕОГРАД – Ко да више. Готово милион Срба тврди да су им на протеклим изборима нуђене паре, разноразни поклони, обећавана радна места и услуге како би гласали за одређену политичку странку. То је показало истраживање Програма за развој УН (УНДП) за Србију, у којем је чак 18 одсто пунолетних испитаника потврдило да им је на мајским изборима неко нудио мито. Према закону, свако давање и примање мита на гласању је кривично дело за које прети казна затвора до пет година.

Програмски директор Транспарентности Немања Ненадић каже да информације о куповини гласова на протеклим изборима, које се често појављују, не смеју остати неистражене.

– Средства искоришћена у ту намену сигурно нису наведена у партијским извештајима о финансирању кампање, што значи да су морала доћи или од скривених донатора или злоупотребом јавних ресурса. Зато је неопходно да полиција, тужилаштво и Агенција за борбу против корупције позову све грађане који имају конкретних сазнања о куповини гласова и организаторима тих радњи и покрену одговарајуће поступке – наводи Ненадић.

Он истиче да тужилаштво треба и да саопшти резултате испитивања постојања кривичне одговорности у до сада пријављеним случајевима. Подсетимо, поднете су кривичне пријаве за куповину гласова (Бор, Прокупље), док су за случај организованог гласања за једну партију унапред подељеним оловкама (Нови Сад) приказани и видео-снимци.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић каже да морају бити проверене сумње о куповини гласова, нарочито због тога што петина грађана Србије тврди да је имала такво искуство.

– То су индикативне сумње које треба проверити. То је пре свега посао за полицију и тужилаштво. Агенција може да делује на основу представке или жалби грађана. Нека политичари не мисле да је „воз прошао“ зато што још нико није ухваћен у куповини гласова. Рок за застаревање тог дела је пет година. План је да до краја године истражимо финансијске извештаје странака, уговоре, узимање кредита од банака и све прекршаје.

Тужилаштво: Без коментара

У Републичком тужилаштву нису желели да говоре на тему куповине гласова, нити да одговоре да ли су покренуте истраге и до каквих су сазнања дошли.

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s