СЕЗОНА ЛОВА НА ПРАВОСЛАВЦЕ: КОМЕ ЗВОНЕ ЗВОНА У „СРПСКОЈ“ ПРЕСТОНИЦИ!?


 Какво нам је то „Српско“ школство када се на сред часа православна деца „изводе на стуб срама“ због искрених верских осећања!?

19 септембар 2012, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

КОМЕ ЗВОНЕ ЗВОНА У „СРПСКОЈ“  ПРЕСТОНИЦИ!?

Недавно, у земљи која се „још увек“ зове Србија, и у сред Српске престонице „која је то све мање“, одиграо се инцидент који можда на први поглед можда и нема неке видљиве далекосежне последице- али је једно жалосно сведочанство, жалосног стања наше нације, и још жалоснијег стања „наше“ просвете…

За време часа географије у првом разреду Десете београдске гимназије, огласило се црквено звоно из комшилука, и једна млада, посвећена и лепо васпитана православна хришћанка, наравно ученица (у овој истинитој причи), се сасвим спонтано и ненаметљиво прекрстила. Тај њен чин није прошао непримећен будном и надобудном професору географије (чије презиме се нажалост такође завршава на „ић“, и који је себе, након „медијског и јавног разобличавања“, спремно декларисао као „православца“) и он је тада просто „зајаукао од бола“ (попут нечастивог када му се укаже Свети крст), искаливши свој (вероватно) „еуро-екуменистички“  бес на јадном детету, и јавно је „кажњавајући на лицу места,  и то „по кратком поступку“…

Овај назови „педагог“ је, према исказу мајке малолетне девојчице, „урлао из  свег гласа“ не њено дете, забранио јој на „лицу места“ да икада понови „инкриминисану радњу“, и чак јој је претио да ће је удаљити са наставе. Наравно, овај подмукли напад на психу девојчице и њена искрена верска осећања је изведен на сред часа, без икакве дискреције и негирањем било каквог права на одбрану невиној девојчици– очигледно са циљем да се та млада особа јавно „изведе на стуб срама“ пред њеним вршњацима- и вероватно да се свим другим потенцијалним „верским деликвентима“ утера страх у коске. По свему судећи овај „педагог“ би можда и успео у тој својој прљавој намери- да није било храбре мајке ове понижене девојчице, која је обелоданила цео инцидент новинарима Курира.

Новинари су позвали инкриминсаног професора, са захтевом да образложи своје мотиве за овако бруталну  (не)педагошку акцију. Професор је признао да је „рекао“ девојчици да „то“ не треба да ради, односно да не сме да се крсти на часу? Одмах је устврдио да је и сам православац, али да је за њега  религија „нешто приватно“ и да крштење на часу он сматра „банализовањем религије“. Наравно овај „педагог“ је све учинио да у сусрету са новинарима себе оправда и умањи овај озбиљни инцидент, покушавајући да себе прикаже као „разложну особу“!?

Професора је покушала да оправда и сама директорка Десете београдске гимназије, наивно покушавајући да протумачи новинарима „шта је професор мислио“ када је то урадио, али и по директоркином  властитом признању њен колега је  „бурно реаговао“!?

Према њеним речима „Професор јесте то РЕКАО, али само зато што МИСЛИ да деца не би требала да на часу исказују своја религијска осећања“– изјавила је директорка, да би на крају „подвукла“ да и она дели „исти став“!?

 

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

 

Овакав став, пре свега директорке, која је све учинила да оправда дубоко неправедан чин свог колеге, по мени (писцу ових редова) указује на неколико веома озбиљних ствари у целој овој причи. Као што сте приметили, ни професор, ни директорка се нису позвали на законске прописе, или неку другу регулативу, приликом „прања руку“ од овог инцидента, већ само  на оно „шта они лично мисле“!?

Следеће што ми је пало у очи, јесте правдање од стране професора, и одбрана од стране директорке, дубоко непедагошког чина, који је чак и сама директорка  назвала „бурном реакцијом“… У ствари, ако сте сагледали детаље инцидента- са којима се у суштини поклапају изјаве мајке девојчице, и које директно, или индиректно потврђују и ова два назови „педагога“, очигледне „другосрбијанске оријентације“- млада девојчица, посвећена православна хришћанка, је овде очигледно(и документовано) била изложена отвореном „психичком терору“ и јавном понижењу пред својим вршњацима, отвореном претњом да не сме убудуће да јавно показује своја верска осећања, и отвореном претњом ускраћивања њеног уставом гарантованог људског и грађанског права на образовање (као и на безбедно и безбрижно детињство)!!!

Већина психолога ће вам рећи да овакво трауматско искуство и психичко насиље над младом особом у том добу (и то од стране такозваних „васпитача“ којима су ти млади људи у свом „најосетљивијем“ животном добу поверени на „бригу“), може да остави дубоке психичке ожиљке до краја живота!  Да не говоримо о урушивању угледа, нашег већ ионако поприлично неугледног школског система…

У целој овој причи,  намерно сам избегао да наведем имена (негативних) актера ове приче, јер за ову причу она и нису толико битна- колико је битан овај већ тако препознатљиви „ДругоСрбијански и АнтиСрпски патерн“ које се данас практично увукао у скоро све Српске националне институције, за чији рад Српски грађани одвајају свој, углавном тешком муком, зарађени новац, и поверавају им оно што им је највредније у животу, а то су наши млади нараштаји-  Да би ето, као што видимо у овој истинитој причи, уместо образовању и педагошкој бризи, били изложени јавном понижавању и психичком терору…

Чак и да у целој овој причи нема „мрачних побуда“ и да је деловање ових „педагога“ било мотивисано једино (у нашем друштву све присутнијим) „прозападним, другосрбијанским помодарством“ и трапавим покушајем примене ишчашеног западног „мулти-култи“ модела, у нашем школству- то је опет по мени недопустиво. Ми знамо да је тај модел чак и на западу проглашен „мртвим“ (Ангела Меркел је недавно дословце изјавила да је у Немачкој „мулти-култи“ мртав!?). Видимо поражавајуће резултате тог модела у Француској, где су законом забрањена сва јавна испољавања религијских осећања и истицања религијских симбола. Конкретно у Француској као резултат такве државне „мулти-култи“ репресије- „питоми“ и цивилизовани хришћани (који су васпитавани и „утренирани“ да поштују прописе) су изложени легалном прогону и плаћају цех, док су рецимо агресивни муслимани, који свуда прате своје „буле“ и силом спречавају полицију да примени закон- и још црње, у хиљадама, па чак и десетинама хиљада излазе на дневне молитве у сред великих француских градова, да би блокирали читаве делове града, тргове, улице…, тако загорчавајући живот свима око себе- док импотентна Француска држава вежба строгоћу на староседеоцима. Бојим се да сада  видимо у пракси примену истог модела и овде у Србији.  Попут овог надобудног и „мулти-култи острашћеног“ професора, појављиваће се вероватно и многи други њему слични, који ће „тренирати строгоћу“ на нашој православној деци- док ће истовремено ћутке прелазити преко много горих ствари у муслимански доминантним областима Рашке области  и Прешевске котлине.  Да не говоримо о „мађаризацији и хрватизацији“ Војводине, о чему смо већ доста опширно писали на страницама овог блога…

 

За читаоце који желе да се упознају са ближим детаљима ове уистину трагичне приче, прилажем у наставку чланка линк на оригиналан извор ове вести…

За правну државу, ако још увек постоји у земљи Србији, предлажем да за почетак пошаљу Просветну инспекцију у „Десету београдску“ и исту „окрену наопачке“….

 

М. Новаковић

 

 

Референца: http://www.medio.rs/43903_Skandal:-Profesor-zabranio-djacima-da-se-krste!.html

14 comments

 1. Брале

  + Заштитити нашу децу наравно и стати у одбрану. Пријавити свакако. Ако их плаћамо, и ти подебело (из буџета). Имамо права и мењати подобне увлакаче који зарад пара ће разне изопачености увести. +

 2. Miro

  Још увијек нисмо довољно свјесни идеолошко комунистичке индоктринације која је затровала већину Срба. Што више будемо захтјевали вјерску слободу атеисти ће жешће контрирати па и, ево, у овом случају и прогонима и терором. Шта брига патријарха и Синод. Њима је до екуменизма.
  Овај случај говори и о нечем другом. Испад професора је тотално непедагошки. Ако је већ имао намјеру да нешто укаже дјевојци могао је то учинити лијепим ријечима. Својим ставом у одбрани поступка показао се и као ноторни демагог. Као наводно школа је секуларна па се не смију кртштењем вређати друге вјероисповјести. Да је којим случајем муслиманче одсуствовало са часа ради клањања мирно би се прешло преко тога чак и са одобравањем. Очигледно се види основна намјера: антихришћанство.

 3. Viki

  Deca na času mogu bez problema da: čačkaju nos, da kuckaju poruke, da dođu neprimereno obučena… i šta sve ne, a devojčica se prekrstila što traje ravno 5 sekundi- a to je nadobudnom prosvetaru -zasmetalo??? Deca mogu ispred škole da puše, kupuju drogu, piju… a to nije zapazio? Iz njega je samo kuljala mržnja prema vernicima. Često sam to videla. Zaista je problem u ovoj zemlji biti pravoslavac.

 4. СТУБЛИНСКИ

  ЈЕДНОМ КОМУНИСТА УВЕК КОМУНИСТА (АТЕИСТА)
  Присуствовао сам од 1990, на прослави Бадње вечери кад се пали Бадњак и кад се освећење Бадњака претвори у естраду присутних нових верника променадиста. Да чак ни у таквој „естради“ нису учествали просветни радници учитељи у професори (већина њих) говори довољно да се ништа није променило у њиховим идеолошким ставовима безобзира на другачије јавно декларисање. Свети Сава је поново враћен у српске школе као школска слава а од славске (духовне) атмосфере нема ни говора. Све се сведе на шарени неувежбано блед програм (одрађен левом руком) (Част ретким изузетцима који се својски потруде Потом се рутински обави сеча славског колача,Свештеник без речи спакује своју екуменску торбу а онда мили моји куд који. Данас смо изненађени понашањем једног професора који је понизио једну ученицу а нисмо изненађени што је понашање и верско осећање тог професора коматибилано са стањем у нашој ( и даље атеизираној) Просвети ,култури, политици итд.

 5. станислав

  школа је школа а не верски објекат и не видим разлог за дизање толике џене око оваквих дешавања. Још нам само фали да се и певачи у току певања почну крстити, клањати…

  • Rade

   Postovani gospodine
   Skole jeste skola ali da ste malo obrazovani znali bi ste da su crkve prve skole i da je osnovno ljucko pravo da iskaze sebe a neugrozavajuci drugoga. Strasno je da neko ima takvu reakciju na gest jednog deteta i tako ga ugrozi po ustavu i takva rekcija zasluzuje zatvor jer je to vredjanje verskih i nacijonalnih prava coveka a prekrsaj je utoliko tezi jer vredja prava deteta.

  • Nina

   Ako u zemljama koje nisu pravoslavne, manjine imaju pravo da iskazuju i pokazuju poštovanje prema svojoj veri, kolika je sramota da se u srcu Srbije takav gest zabranjuje?! Svaki vernik ima pravo da se krsti i pomoli na mestu i u trenutku u kojem ima potrebu za takvim postupkom, a da s tim naravno ne remeti i ne prekida tekući događaj. A što se tiče pevača, ako im odgovara da se krste i klanjaju, neka to i učine…možda mladi počnu da kopiraju nešto vrednije, trajnije, iskrenije…

   • Miro

    Како би тек прошао у том разреду да се прекрстио Новак Ђоковић. Узоран свјетски Србин поноси се својим крстом пред свим камерама свијета и нико му не замјери.Дотле ми имамо фукаре за наставнике који „уче“ нашу дјецу..

 6. podunavac

  Zivim van zemlje vise od pola zivota ali sa srbin i pravoslavac poticem iz svesteniske porodice. Znam kako je bilo za vreme stare Jugoslavije sto se religije tice ali ovo sada je ne oprostivo kada dasnas toboze vratili veri, casnom krstu i rade ovakve stvari. Dali iko stvarno veruje u Boga? Vladari su bivsi komunisti a crkveni poglavari su njihovi agenti koji jos i pomazu takvim ispadima.
  Dokle god kod nas oni koji vode drzavu nemaju prisustvo religije u sebi nemaju ni naciju i zato je sve rasprodato i zato se topimo kao vosak. Zbog ateista i lose generacije svestenstva ( mislim na visoko svestenstvo ) stvarno cemo nestati.
  Ako ikakav pravedni sud postoji u srbiji predlazem da nastavnika Vukadinovica i njegovu direktorku izbace iz sluzbe i ne samo iz sluzbe i odrediti doslednu kaznu i to ne novcanu nego zatvor. Poslati ih PAPI sa nasim naprednim svestenstvom zajedno na vaspitanje jer takvi incidenti su moguci kod njih. Recite Vukadinivicu toj budali da vera nije privatna stvar nego simbol nacije jer ko nema vere nema ni nacionalnosti koje se danas ocito vidi. Sramota je da se na ovo od strane odgovornih ne primecuje, normalno jer su isti. Sta na ovo kaze njegova svetost IRINEJ hoce li bar pitati PAPU za savet? „Kod nas je BOZE PRAVDE samo himna malo muzike kako vidim“

  podunavac.

 7. дом. Страхиња

  Да, сезона лова на православце је почела 80-тих година прошлог века. Реформа школства је успела у потпуности – деца у школи ништа есенцијално не могу да науче. Уче их пта да мисле а не како да мисле. Једини предмет који вреди је – веронаука. Да се ја питам не бих децу ни слао у школу да имам времена да их сам образујем, али немам. Господа учитељи и професори знају само да траже повећање плата, као они су најобразованији у систему. Јесу, како да не. Свака 10-та диплома је купљена, макар један испит. Немају основно васпитање а плаћа им се да децу васпитавају (процес атеизма је учинио своје), част ретким изузецима којима систем не даје да испливају на површину итд. Ако већ нова власт не жели да реформише школство нека им буде. Предлажем да децу шаљемо у цркве на школовање. Од овог секуларног образовања деца постају необразовани непријатељи својих родитеља.

 8. Никола

  Док у тој ј…..ј европи , муслиманке покривају лице да не можеш да их идентификујеш, а када се реагује на то, одговор је да имају право на верско опредељење. Е то је у реду, а у Србији, Србима бране исто.Безобразлук.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s