Након прегледа данашње штампе – Нама непријатељи нису потребни…


Дачић: Изградићемо мостове поверења са Приштином

 21. 09. 2012. 10:53х | Бета| фото: Танјуг

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у петак у Београду да ће Влада да изгради нове мостове поверања с Приштином и земљама у окружењу.

„Наставићемо дијалог с Приштином о решавању проблема свих грађана Косова у складу с резолуцијом 1244, званичном политиком Србије и уз подршку ЕУ“, рекао је Дачић на Београдском безбедносном форуму у хотелу Хајат.

Дачић је истакао да мир на Балкану може бити трајан само ако је праведан и да све жртве захтевају кажњавање одговорних за злочине, па тако и српске жртве кажњавање одговорних за најмонструознији злочин трговине људским органима.

Дачић је такође оценио да је веома опасно то што Хрватска уласком у Европску унију престаје да буде заинтересована за добре односе са суседима на Балкану.

„Последице таквог односа осећа и Босна и Херцеговина“, рекао је Дачић.

Премијер Србије је навео да ће с Хрватском морати да обнови иницијативу да грађани могу у две земље да путују само са личном картом, без пасоша.

„То је више у интересу Хрватске, првенствено због туруста из Србије. Хрватска такав споразум већ има са БиХ и Црном Гором“, рекао је Дачић.

Он је рекао да су пре две године председник Хрватске Иво Јосиповић и тадашња премијерка Јадранка Косор прихватили ту његову иницијативу, али да је до данас изостала „правна и политичка реализација“.

Премијер Србије је рекао да је с Македонијом потписан споразум о преласку границе са личном картом, а да са БиХ и Црном Гором такви споразуми постоје одавно.

+++

Шиптарски лобиста саветује Јеремића!

 21. 09. 2012. 13:45х | Вестионлине

Бивша министарска спољних послова Швајцарске Мишлин Калми Реј постала је члан неформалне радне групе која ће саветовати Вука Јеремића новог председника Генералне Скупштине УН. Иначе, позната је као највећи заговорник признања Косова

 
Шта се може очекивати од „пријатељског саветовања“: Калми Реј и Вук Јеремић

Именовање Калми Реј за „пријатеља-саветника“ Вука Јеремића шокирала чак и швајцарске медије, добро упознате са њеним деловањем.

+++

Не искључују одржавање ванредних избора на Косову

Вести » Бета 20.09.2012

ПРИШТИНА, 20. септембра 2012. (Бета) – Амбасадор Француске на Косову Жан Франсоа Фиту (Јеан Францоис Фитоу) изјавио је да је најважније да се косовска страна у разговорима са Србијом о политичким питањима осећа лагодно и да ЕУ подржава сва кретања која томе воде, не искључујући чак ни ванредне изборе на Косову.

У изјави за дневник Коха диторе, Фиту је рекао да зна да има критика, неслагања и различитих сценарија за разговоре са Србијом, али је оценио да је најважније да сада након одласка Међународне цивилне канцеларије политичари на Косову имају самопоуздање, одреде црвене линије и говоре у своје име.

Француски амбасадор сматра да политичке партије треба да буду део разговора чак и ако се супростављају дијалогу.

„Ја се надам да има покушаја координације. Има много гласова који говоре о екипи јединства, други и о новој коалицији. Ја мислим да се овде ради о стицању самопоуздања пред овим процесом и надам се да ће политичке партије које не подржавају дијалог бити део процеса расправа“, рекао је француски дипломата.

Према речима Фитуа, чак и одржавање ванредних избора је део демократских процеса којима се не треба супростављати.

(Бета, 20.09.2012)

4 comments

  1. Саша Касаловић

    Невероватно….ако као народ нешто хитно не предузмемо ,нова власт и овај дебели прасац ће начинити толику срамоту и штету српском народу да је никада више нећемо моћи спрати са себе. Неће нас више памтити по Светом Кнезу Лазару већ по плејади издајника која је издала све што је могла зарад својих гузица и својих најнижих и најбеднијих интереса…….ПРОБУДИ СЕ СРБИНЕ :::У ЛОВ НА ИЗДАЈНИКЕ !!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s