САНУ о никлу: Здравље важније од профита!


Српска академија наука и уметности упозорила на опасност од експлоатације никла: Не треба да нас води неизвесни профит, који би природну средину претворио у беживотну пустињу

28.09.2012. В.М. – Љ.Т. Вечерње новости

Приликом експлоатације, осим никла, у атмосферу се ослобађа много сумпора

СРПСКА академија наука и уметности упозорила је у петак на „катастрофалне последице“ могуће експлоатације никла у Липовцу, Велућу и Мокрој Гори. С друге стране, министар рударства Милан Бачевић рекао је да „то што је Мокра Гора парк природе не значи да треба да се заустави развој и остваривање профита“.

„Новостима“ је раније потврђено да дозвола за истраживање никла на Мокрој Гори није никоме издата. У фирми „Сербијан никл“ рекли су нам да истраживања на подручјима Липовац и Руђинци-Велуће, за која су добили дозволу, трају већ две године.

– Иако смо били убеђени да је опасност која је Србији претила од отварања рудника никла у Мокрој Гори, Липовици и Врњачкој Бањи, отклоњена још пре седам година, она се ових дана поново надвила над нашом земљом – стоји у саопштењу САНУ које је потписао председник Никола Хајдин. – Намера да се рудници никла на поменутим локацијама ипак отворе поново је постала актуелна.

Како истичу, САНУ се осећа обавезном да, позивајући се искључиво на научне аргументе, упозори на катастрофалне последице оваквих одлука.

– Наша је обавеза да надлежнима препоручимо да овакве одлуке не доносе без консултације са научним институцијама, и да на све нас апелује да више мислимо на очување здраве природне средине него на неизвесни профит, који би је, извесно, за сва времена, претворио у беживотну пустињу.

Дозволу за истраживање никла на Мокрој Гори 2004. године добило је предузеће „Динара никл“. Због протеста мештана и негодовања у јавности та дозвола је, само неколико месеци касније укинута.

Руда никл, о чијој експолатацији у Србији се ових дана води жустра полемика, има алергогена и веома канцерогена својства, рекао је Тањугу токсиколог др Радомир Ковачевић из Института за заштиту на раду „Др Драгомир Карајовић“.

Према његовим речима, никл у повећаним концентрацијама у дужем временском периоду може да изазове бројна аутоимуна обољења и карцином.

„Никл спада у један од најтоксичнијих метала и у истој је равни као уранијум, жива, хром, а када кажем да има алергогена својства мислим на промене које изазива у имунолошком систему“, објаснио је Ковачевић.

Ковачевић је додао да никл у повећаним концентрацијама уништава одбрамбене снаге организма и може да доведе до аутоимуних и системских обољења.

СКУПШТИНА ТРСТЕНИКА ЗАБРАНИЛА ИСКОПАВАЊА НИКЛА

Скупштина општине Трстеник једногласно је данас донела одлуку да се на њеној територији забране било каква ископавања, у вези са истажним геолошикм радовима руде никла.

Тако су и локална власт, али и опозиција, сложно стали иза одлуке, којом се штити здравље грађана пре свега, али и животна средина, наводи се у саопштењу те општине.
Председник општине Трстеник Мирослав Алексић је истакао да су консултовали стручњаке који су дали процену о штетности таквих ископавања и упозорили да би то угрозило екологију и здравље становника.

„Трстеник је град металске индустрије, град пољопривреде и туризма и не желимо да постанемо рударски град“, нагласио је Алексић, додајући да се на мање од километар од места где се планирају ископавања налази извориште минералне воде Мивела и извориште Западна Морава из којег се Трстеник снабдева пијаћом водом.

Он је поставио питање -„да ли нам је вредније здравље нашег становништва или финансијска средства која би донела ископавања?“

БАЧЕВИЋ: НИЈЕ ИЗДАТО ИСТРАЖНО ПРАВО ЗА НИКЛ НА МОКРОЈ ГОРИ

Министар рударства Милан Бачевић изјавио је данас да никада није издато истражно право за иштраживање руде никла у Мокрој Гори, оцењујући да се ту заправо ради о „класичној замени теза злурадих људи“.

„То не значи да се неће дати. Истраживање је истраживање, а експлоатација и прерада то је нешто друго и нешто што се чека. Да ли ће доћи до експлоатације или не зависи од резултата истраживања“, рекао је Бачевић новинарима у Бору.

Према његовим речима, не значи да живот треба да стане ако је место истраживања парк природе и то не значи да тај природни резерват (у Мокрој Гори) треба да заустави потенцијални развој и потенцијално остваривање профита.

„По тој логици ви у Бору не би требало да постојите. Не би требало да постоји ни Топионица, ни површински копови, ни поџемни коп“, указао је министар рударства и упитао Боране где би они радили ако не би постојао РТБ.

„Да ли би сви ви могли да живите од производња парадајза и бундева, од продаје вргања? Па не би“, нагласио је Бачевић.

Ресорни министар се сагласио да онај који се бави експлоатацијом руде не може бити амнестиран од обавезе да мора да води рачуна о заштити здравља људи и животне средине.

„Нико није луд да своје грађане одводи у болницу уместо на посао“, рекао је Бачевић.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:398920-SANU-o-niklu-Zdravlje-vaznije-od-profita

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s