Бака Србкиња блокирала Стразбур, на случају радило шест судија и председник, за то време блокирано 160.000 предмета из Европе


Бака Миља Бјелајац из Новог Сада обратила се Међународном суду правде у Стразбуру зато што кров на њеној згради, упркос одлуци инспекције, ње поправљен. Њен случај разматрало је шест судија, укључујући и председника суда, због чега је блокирано око 160.000 предмета из целе Европе.

06.10.2012. извор: Смедиа

Бака која је блокирала Стразбзур

Миља Бјелајац (67), немоћна старица из Новог Сада, буквално је разбеснела европску јавност јер је процењено да је управо њен случај крова који прокишњава „блокирао“ Међународни суд правде у Стразбуру и тиме блокирао око 160.000 предмета из целе Европе.

Проблем настао 1999.

Хистерију у вези са случајем баке Миље додатно је појачао тиражни британски дневник Дејли мејл, који се у саркастичном тексту под насловом „Лудило људских права“ запитао зашто је шест судија, укључујући и председника суда, разматрало њен случај, иако је проблем због којег је све кренуло решен пре шест година! Наиме, Миља се још 1999. обратила надлежним инспекцијама због прокишњавања крова у згради у Улици Мише Димитријевића у Новом Саду.
Због дуга за комуналије: Самохрана мајка и троје болесне деце остају без стана!
Суд их доделио оцу: Девојчице вриштале испред авиона „Хоћемо код маме!“ (ВИДЕО+ФОТО)

– Након испитивања закључено је да су услови у стану опасни по живот и предложена хитна реконструкција комплетног крова. Поред бројних решења надлежних институција, као и правоснажне пресуде суда у Новом Саду, кров није поправљен, већ само закрпљен. То ме је изнервирало и одлучила сам да правду затражим преко суда у Стразбуру – каже Миља, која као стопостотни инвалид живи у државном стану.

Она напомиње да је са судом у Стра­з­бу­ру контактирала потпуно сама, без стручне помоћи адвоката.

– Написала сам кратко писмо и послала га Међународном суду. Нисам имала никакву адресу, а нисам ни знала где се тачно налази. Писмо је ипак стигло на праву адресу, а из Стразбура су ме убрзо обавестили да ће мој случај узети у разматрање – објашњава Миља.

Суд пресудио у њену корист

Иако је 2007. кров на згради делимично поправљен, Миља је инсистирала да се он комплетно адаптира и да јој се исплати вишемилионска штета коју је претрпела због влаге. Суд је 18. септембра 2012. пресудио да су Миљина људска права угрожена због кашњења поправке крова и наложили Републици Србији да поступи по раније донетој правоснажној пресуди.

(Курир)
Фото: Ненад Карлић (Курир)

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s