Игор ГОЈКОВИЋ: Хладни туш од Брисела


Србија је од Брисела у среду у виду хладног туша добила оштар услов да уколико жели да настави процес европских интеграција – мора да поштује територијални интегритет Косова. Ову, до сада најјачу формулацију, унела је Европска комисија у нову Стратегију проширења Уније, коју је премијеру Ивици Дачићу представио шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер.

11.10.2012. Глас Русије, пише: Игор Гојковић

© Коллаж: «Голос России»

Дачић је са своје стране пред новинарима оштро поручио да би поштеније било да је Европа тражила да Србија призна независност Косова, него што су то овако формулисали – да поштује територијални интегритет Косова. То је за нас апсолутно неприхватљиво, нагласио је Дачић додавши да се таквим формулацијама омета наставак дијалога Београда и Приштине и да ће оне бити предмет озбиљних политичких разматрања. Дачић каже да је Србија била спремна за политички дијалог већ у октобру, али да сада ово поставља питање да ли је то само мекша алтернатива за признавање независности Косова, јер премијер Србије каже да још није срео територијални интегритет без суверенитета.

Шеф српске дипломатије Иван Мркић каже да је разочаравајуће да се у тексту који треба да одражава политичке ставове свих земаља чланица ЕУ, међу којима и оних које нису признале сецесију јужне српске покрајине, наводе формулације које не одражавају стварност, које су у фундаменталној супротности са интересима Србије и које ни најдобронамернији не могу прихватити.

Према мишљењу председника ДСС-а Војислава Коштунице, најновији захтев представља до сада најгрубљу поруку Брисела у настојању да створи независну државу Косово, и Србија треба јасно да одбаци такав захтев. Ниједна држава у Европи не би прихватила захтев да поштује територијани интегритет дела сопствене територије, и не може се допустити да европске интеграције представљају маску за стварање независног Косова, поручује Коштуница.

Директор београдског Центра за нову политику Владимир Тодорић сматра да је Влада Србије сада у озбиљном проблему, јер је најновији услов противуставан, а и противан је коалиционом споразуму који су странке владе потписале. И аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да се могу очекивати озбиљни потреси у јавности и у власти са тренутно несагледивим последицама, али и додаје да за сада није јасно да ли је захтев за поштовање територијалног интегритета Косова резултат неорганизованости и изостанка координације међу европским званичницима, или намерна игра мачке и миша.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић каже за Глас Русије: 

Могућа су два тумачењa. Први је да је то директан одговор комисије ЕУ на изјаве српских функционера и нарочито премијера Ивице Дачића да би решење косовског проблема била подела Косова. Када је прошле недеље председник Србије Томислав Николић рекао да би управо Ивица Дачић требао да предводи преговоре са Приштином, мислим да је то и био повод да ЕУ са оваквом формулацијом пресече даља размишљања у том правцу и стави до знања да је она против поделе Косова. Међутим, сама формулација, ако је намерна, прејудицира признање Косова јер речи „територијални интегритет“ се наводе уз реч „суверенитет“. Јер без суверенитета нема ни територијалног интегритета. Због тога је ова формулација наишла на готово општу осуду и негативну реакцију у Србији.

Други могући поглед јесте да можда ЕУ није имала намеру да направи ту формулацију, али је чињеница да ЕУ са оваквим приступом тешко да може да настави да буде непристрасан посредник. Мислим да ће то само утицати да се у Србији ојачају захтеви да се преговори о Косову врате у Уједињене нације.

4 comments

  1. domana

    Dačić je to lepo formulisao sa – Ja još nisam video teritorijalni integritet bez teritorijalnog suvereniteta … tj. prave nas budalama i majmunima, da mi kao ne znamo da povežemo dve osnovne stvari u glavi…

  2. БОЖИДАР

    КАО ШТО СЕ ВИДИ ЗА НАШЕ „ПРИЈАТЕЉЕ“ ИЗ ЕВРОПЕ ИСТИНА ЈЕ НАПИСАНА НА МОБИЈУСОВОЈ ТРАЦИ – ТАКО ДА НЕМА РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ИСТИНЕ И ЛАЖИ. ДАЛИ ЈЕ ТО ПРАВО ДРУШТВО КОМЕ ТРЕБА ДА ТЕЖИМО МИ И НАША ДЕЦА – ПО СВАКУ ЦЕНУ ???

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s