Д. Џонстон и Ж. Брикмон: Дајте награду НАТО!


Шта може да буде подобније од додељивања престижне награде за мир организацији која је истински спремна и вољна да оконча све ратове!

Норвешки парламентарци су управо наградили Европску Унију Нобеловом наградом за мир. А Норвешка је једна од ретких западних држава која не припада ЕУ. Тако да сумњамо да их није можда норвешка скромност спречила у томе да номинују организацују за коју дубоко верују да заслужује ту награду – а то је НАТО – јер њима припадају. Можда су скромни Норвежани мислили да би такав избор изгледао као да награђују сами себе. Тако да су на крају доделили награду ЕУ, као некој замени.

То је за сваку похвалу јер нам указује на то колико су Норвежани привржени нашим заједничким западним вредностима. Међутим, и даље сматрамо да лажна скромност не треба да спречава награђивање правих заслуга. Тако да предлажемо да би сви они који негују наше заједничке вредности требало да се уједине иза овог нескромног предлога: 2013. године наградите НАТО Нобеловом наградом за мир!

Мудри Норвежани објашњавају свој избор указујући на то да је Европска Унија унапредила европске интеграције. Али, ако погледамо чињенице, јасно је да је НАТО интегрисао још више држава од ЕУ, и то чини и даље, далеко од провинцијских граница Западне Европе.

ЕУ је интегрисала Европу економским средствима, за које чак и комитет за Нобелову награду признаје да су у слободном паду. А, са друге стране, НАТО је користио бомбе и ракете како би придобио Југославију за наше вредности, док се ЕУ и даље налази у позадини. НАТО је користио своју морнарицу и авијацију за демократизацију Либије, док су лидери Европске Уније оправдавали операцију само пуким речима. А сада, захваљујући Турској, НАТО је активно укључен у борби против сиријског диктатора који убија свој сопствени народ, док ЕУ и даље само прича и шаље паре које нема.

Норвежани хвале ЕУ због њене борбе против националистичког зла, за које се плаше да је све јаче. Али, искрено, допринос ЕУ овом племенитом циљу је тричав, састојећи се само од неколико пропалих нација на врху евроазијског континента. А НАТО мисија против национализма је много инспиративнија јер доноси своју благонаклону демократију и људска права свим земљама света! Мир ће напокон овладати нашом планетом само онда када све нације и сви национализми буду под влашћу западних вредности.

Уочи стогодишњице од почетка Првог светског рата, шта може да буде подобније од додељивања престижне награде за мир организацији која је истински спремна и вољна да оконча све ратове!

За НАТО у 2013!!!

Превод са енглеског Светлана МАКСОВИЋ

____________

http://www.standard.rs/dajana-dzonston-i-zan-brikmon-neskroman-predlog-komitetu-za-nobelovu-nagradu-za-mir-ili-dajte-nagradu-nato.html

Counter punch – http://www.counterpunch.org/2012/10/12/an-immodest-proposal-for-the-nobel-peace-prize-committee/

2 comments

  1. Милан Топлица

    [u][/u]

    [u]НАТО[/u] мисија [u]против[/u] национализма је много инспиративнија јер доноси своју благонаклону демократију и [u]људска права[/u] свим земљама света! [[/u]u]Мир ће напокон овладати нашом планетом само онда [u]када[/u] све нације и [u]сви[/u] национализми [u]буду[/u] [u]под влашћу западних вредности.[/u]

    Ово је најблаже речено дрско и бахато понашање запада а уједно све су то посредни показатељи да је близу крај света и повратак Христа , нека нам је Бог у помоћ!

  2. Mico

    Nista neocekivano. Bilo bi korisno da su sada tu nagradu dodelitili NATO. To bi onda bio definitivan znak kraja slobodnog pada prava pravde i morala kojim inace zapadna politika pada vec nekoliko decenija. Utopljena u vojnu organizaciju, nasminkana demokratskim postulatima seje pravdu bombama sirom sveta. Pa cak uteruje pravdu oruzjem u samoj Evropi uterujuci u tor usitnjene drzavice koje oni skrajaju po svojoj meri i po gabaritima i po organizaciji. Svaki slobodan pad ima i svoj tresak i kraj. Posle toga nista vise nije isto kao pre. Sve pojave u prirodi i drustvu su PROCESI koji imaju svoje ograniceno trajanje. Vek u koji smo stupili vec pokazuje znake promena za koje se ne vide jasno ishodi ali su zapocete i inicirane globalne podele od mocnih carstava krenule u nekim drugim pravcima od projektovanih. Kratkovida politika ubrzanog sticanja kapitala putem ogoljene sile menja tok. Svet je ipak prevelik zalogaj za apetite koje su ispoljili. Nije ima trebao bas ceo svet da bi bili siti i debeli. Nekada su ratovala carstva koja su razdvajale granice. Sadasnja carstva vode ratove daleko od svojih granica bacivsi oko na na ceo svet. Istina istorijsko njihovo iskustvo iz doba kolonijalizma koji je takodje imao globalne karakteristike ali i taj period spada u novije vreme obzirom na hiljade godina postojanja civilizacija pre. Zato bih bio licno zadovoljan da su tu nagradu konacno dali VOJNOJ SILI koja deli njihovu pravdu sirom sveta. To bi bio pocetak brzeg kraja koji ceka takve procese.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s