Електродистрибутивна мрежа КиМ продата Турцима за 26,3 милиона евра


КУПАЦ КОНЗОРЦИЈУМ „ЧАЛИК ЕНД ЛИМАК“ ИЗ ИСТАНБУЛА

  • Протесте против продаје предводили су припадници опозиционог покрета Самоопредељење који тврде да је цена изузетно мала за компанију у чију модернизацију је протеклих година уложено око 200 милиона евра.
  • Полиција једва спречила упад око 150 особа у зграду владе. У нередима је повређено девет полицајаца и 10 демонстраната. Приведено је 66 људи
  • Наше богатство одлази, а нама ће остати либерализација виза за ЕУ и пут да напустимо земљу, јер овај брод тоне, рекао је лидер Самоопредељења и посланик Аљбин Курти

 

Tакозвана „косовска влада“ јуче је продала турском конзорцијуму „Чалик енд Лимак“ електродистрибутивну мрежу за 26,3 милиона евра да би смањила губитке и наплатила макар део дугова те компаније, који се процењују на стотине милиона евра.

Док је церемонија потписивања била у току, полиција се сукобила са демонстрантима који се противе продаји.

Турски конзорцијум је у потпуности купио електродистрибутивну мрежу, која је некада била саставни део Косовске електроенергетске корпорације (КЕК) и обавезао се да ће током наредних 15 година у њу уложити 300 милиона евра.

„Нама је важно да понудимо енергију, и то квалитетну енергију“, казао је председавајући Лимака Нихат Оздемир, обећавајући добре услуге потрошачима који хронично имају проблема са прекидима у снабдевању струјом.

По условима продаје, нови власници су обавезни да у следеће три године задрже 2.700 тренутно запослених. Компанија опслужује око 400.000 потрошача и управља целом диструбутивном мрежом на КиМ, која је суочена са годинама финансијских губитака услед техничких проблема, крађе и слабе наплате дугова.

Турска компанија ће бити одговорна за наплату дугова који су се нагомилали у последњих 13 година и који сада укупно износе око 400 милиона евра. Турци ће добити 20 одсто од сваког наплаћеног рачуна.

Чалик Холдинг са седиштем у Истанбулу има интересе почев од енергије до медија. Лимак је компанија која се бави енергетском инфраструктуром.

Протесте против продаје предводили су припадници опозиционог покрета Самоопредељење који тврде да је цена изузетно мала за једну тако велику компанију у чију модернизацију је протеклих година уложено око 200 милиона евра.

Косовска полиција је саопштила да су полицајци били принуђени да интервенишу силом како би спречили упад око 150 особа у зграду владе.

У нередима је повређено девет полицајаца и 10 демонстраната. Приведено је 66 људи, који су по скраћеној процедури приведени судијама за прекршаје.

„Наше богатство одлази, а нама ће остати либерализација виза за ЕУ и пут да напустимо земљу, јер овај брод тоне“, казао је лидер Самоопредељења и посланик Аљбин Курти.

Одговарајући на оптужбе „министар за привредни развој Косова“ Бесим Бећај казао је да је турска компанија изабрана за купца након тендера на којем је понудила највише новца, као и да је највиша понуда била главни критеријум за избор купца.

извор: факти.орг

One comment

  1. Petar XXL

    Dali je u ugovoru navedeno da je to samo privremena prodaja otete Srbske imovine?
    Poruka Turcima je da budu spremni za put, jel nezna se kad ce Srbi nazad na svoje
    Kosovo. A mogu i Siptare sa sobom da povedu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s