КРИМИНАЛ КАО ИДЕАЛ


Аца има четири грама кокаина. Ако 1 / 8 прода Зеки за 5 еура а 1 / 4 Гоксију за 10 еура, колика је улична вредност онога што му остаје?


Жртва је имала право, али је убица имао пиштољ.
Србија је постала земља криминала. Својевремено си могао спавати у парку и ништа ти се не би догодило. Када сам био тинејџер новине су данима писале о директору који је украо некакве дневнице, брат-брату “сића” за данашње појмове. Убиства су била толико ретка да су неке дневне новине у Црној хроници имали само саобраћајне незгоде и преносили / преписивали из светских новина тамошњи криминал. Оно што се дешавало у серијама “Коџак”, “Шериф Меклауд”, “Улице Сан Франциска”, … било је тако нестварно. Док није дошла демократија, па нам је све постало јасније.

Деведесетих сам радио за “Ревију 92″ и извештавао о убиствима, крађама, пљачкама, разбојништвима. Био сам на бројним суђењима, а међу њима и на три суђења где је изрицана смртна пресуда. О једном (случај Маринка Магде) сам и књигу написао.

Шта мислите да ли би потоњи виц био добро схваћен пре, на пример, 30 година?

1) Мали Аца има четири грама кокаина. Ако 1 / 8 прода Зеки за 5 еура а 1 / 4 Гоксију за 10 еура, колика је улична вредност онога што му остаје?

2) Бели добија 2000 еура за украдени БМЊ, 1000 за украдени Голф 5 и још 2500 за Ауди А8. Ако украде један БМЊ и 2 Голф 5, колико Аудија треба да мазне да би имао укупно 9000 еура?

3) Киза је добио 6 година за убиство, а од наручитеља је добио 10 000 еура. Ако његова жена троши 100 еура месечно, колико пара ће му остати кад изађе из ћузе?
Додатно питање: Колико времена ће још морати лежати ако убије гадуру која му је потрошила паре?

4) Шоне је украо Ганетов Кавасаки. Док Шоне бежи брзином од 100 км на сат, Гане вади утоку. Ако му треба 7 секунди да извади утоку, репетира је и испали, колико далеко може стићи Шоне док га овај не обори?

Ето, то је смешно. Аутор вица је хтео да каже како деца најбоље схваћају математику причом из свакодневнице, а свакодневница је таква да се ни речима ни бројкама не може описати. Наравно, посебан детаљ су имена која се користе.

Најтужније је када новине пишу о неком криминалном делу, а државни тужилац не мрда прстом. Још је тужније што су клинцима узори криминалци. Онда је ту проблем суђења. Давинић, Колубара, Рашета-Вукосављевић, вакцине, … Споро. Никад дочекати правду, ако је има у овој земљи.

(Svetozar Gligorić-Gliga)     http://www.novinar.rs/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s