Летонија тежи да се нађе у Еврозони која се распада…


Летонија тежи да се нађе у Еврозони која се распада

 Глас Русије
20.10.2012, 20:35
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Латвия Евросоюз Латвия

© Коллаж: «Голос России»

Летонија покушава да окуси срећу у састау ерозоне. О намери да земља ипак уђе у валутни савез изјавио је премијер те балтичке државе Валдис Домбровскис. Изгледа, Риги не смета пророчанство већине експерата поји проричу распад еврозоне, ни негодовање многих грађана земље, који не желе да напусте лат.

Док аналитичари покушавају да открију време изласка Грчке из еврозоне, које ће изгледа постати почетак распада еврозоне, Летонија има кардинално друге планове. Од 1. јануара 2014. године влада те земље планира да постане 18. држава, која је прихватила јединствену европску валуту. Рига налази у томе низ предности, – каже руководилац Центра новчано-кредитних и валутно-финансијских проблема Института Европе РАН Анатолиј Бажан.

Трговина између Летоније и Европе ће се остваривати у лакшем режиму, јер купци не морају да претварају националну валуту у евро. Отклањају се валутни ризици. Могуће је говорити о предности, јер јединствена новчано-кредитна политика омогућује одржавање јединствених, доста ниских кредитних ставки.

Обавезу да мења лат за евро Рига је преузела заједно с учлањивањем у ЕУ 2004. године. Онда Летонију нису временски ограничили у вези са ступањем у еврозону, али је касније влада одлучила да спроведе валутну реформу 2014. године. Опозиционе летонске странке су покушале да изнесу то питање на општенационални референдум. Међутим, недавно је летонски сејм одбио тај предлог. У земљи има неколико крупних поитичара и економиста, који иступају против валутне интеграције, јер после реформе земља неће више да самостално предузима мере ублаживања негативног утицаја европске кризе на летонску економију. Коментар експерта Института савременог развоја Никите Масленикова.

Ако прелазите на европски стандард, никада нећете моћи да уведете девалвацију своје националне валуте и тако даље, односно, имате ограничене могућности, морате да спроводите заједничку валутну политику. Мораћете да изгубите финансијски суверенитет, јер еврозона прелази на банкарски савез. А то су већ доста строге нормативе делатности националних банака, постојаће јединствени европски надзор, између осталог, у вези летонских банака.

Летонија није једина прибалтичка држава, која тежи да се нађе у еврозони. Недавно је курс на усвајање јединствене европске валуте потврдила Пољска. Додуше, земља не ограничава себе временски. У Варшави су изјавили да ће одбити националну валуту – злот – у корист евра, тек када се заврши криза.

 

Извор: http://serbian.ruvr.ru/2012_10_20/letonija-tezi-da-se-nadi-u-evrozoni-koja-se-raspada/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s