Мировић: Пада Статут Војводине


НОВИ САД – Потпредседник Српске напредне странке и координатор за Војводину Игор Мировић верује да ће после недавне одлуке Уставног суда Србије о оспоравању 22 покрајинске надлежности ускоро бити оспорен и други покрајински акт – Статут.

„И правним лаицима је јасно да ће УСС оспорити и елементе Статута, с обзиром на то да је то учинио са Законом, који је старији акт од Статута“, рекао је Мировић у разговору за Новости.

Према његовим речима, то је логичан редослед потеза, тим пре што су у време када је ДС имала апсолутну власт, покрајински акти доношени нелогичним редоследом: најпре Статут, па Закон о надлежностима, иако је требало да буде обрнуто.

Мировић је рекао да је потребна јавна расправа о Статуту, уз учешће свих парламентарних странака.

„Резултат би био компромисни модел Статута, који у својим кључним елементима одговара и војвођанској власти, али и опозицији“, оценио је Мировић и додао да би Статут и Закон о надлежностима требало да буду дугорочни, стратешки акти, у потпуности ослоњени на Устав Србије.

„Војводини не треба ни извршна, ни судска, ни законодавна власт, за коју се залаже садашња покрајинска власт, већ аутономија која није супротстављена Републици“, закључио је Мировић.

22. октобар 2012. | 09:10 | Извор: ФоНет, Вечерње новости

2 comments

 1. Грга Мирић

  Војводина не тражи никакву аутономију. Војводина је Србија. У војводини су Срби у огромној већини, а они су државотворан народ и у Србији и у делу Србије Војводини. Србима не треба никаква аутономија Срба од Срба, јер је то прескупо за осиротели народ и све грађане. Грађани немају никакве користи да плаћају две администрације, две Скупштине, две Владе. То што Србија у Војводини плаћа непотребну администрацију у Бановини може да изгради заливни систем па да Србија с Војводином стварно буде развијено подручје Србије, а не да има највеће цене у Србији зато што плаћају грађани у Војводини дуплу администрацију. То је економски више неодрживо.

 2. Slobodan Jarcevic

  Више пута сам ово писао. Поновићу. На Берлинском конгресу – 1878 – знало се, да ће Аустроугарска нестати и да ће свака нација у њој стварати своју државу. А српске земље су у Аустроугарској најраспрострањеније. Зато је одлучено:
  1. У Македонији, створити несрпску македонску нацију, несрпску државу и несрпску православну цркву,
  2. На Косову и Метохији, створити шиптарску државу и
  3. Не дозволити да ВОЈВОДИНА И ШУМАДИЈА БУДУ У ИСТОЈ ДРЖАВИ.

  Ето, управо – многи Срби у Војводини спроводе овај паклени план Ватикана и Запада. Зато и постоји странка у Србији – Удружени региони. Треба је се чувати, јер је планирала да створи седам држава од Србије. О том плану је обавештена Влада РС Крајине у Книну још 1992. године – то је било забележено у програму ЦИА-е за Балкан.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s