Викиликс фајлови разоткривају: правила америчког притвора – "анатомија звери"!


Викиликс објавио спорна правила америчког притвора

 

25. 10. 2012. 20:32х | Срна

Веб сајт „Викиликс“ почео је данас да објављује 100 фајлова америчког Министарства одбране који садрже детаље о правилима притвора у логорима у Ираку и заливу Гвантанамо у годинама после напада на Америку 11. септембра 2001. године.

То је анатомија звери: Асанж о америчким затворима

„Викиликс“ је у саопштењу критиковао ове регулативе и оценио да су оне довеле до злостављања затвореника и некажњавања извршилаца ове праксе. Веб сајт је апеловао да организације за заштиту људских права искористе ове документе и испитају политику некажњавања оваквог понашања.

„Викиликс“ наводи да се бројни документи који се сада објављују односе на испитивање притвореника и указују да је директно физичко насиље било забрањено.

Истовремено, документи показују да је „формална политика терорисања притвореника током испитивања, у комбинацији са политиком уништавања записа о испитивању довела до злостављања и некажњавања“.

У писму се указује на праксу додељивања притвореника у надлежности различитих безбедносних агенција САД, уз задржавање њихових имена изван централног војног архива, због чега притвореници никада нису могли да добију свој архивски број.

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж рекао је у писму да ови фајлови разоткривају „анатомију звери“ у коју су се претворила правила која су важила у америчком притвору после 11. септембра.

Асанж наводи да у притвору више нису важили закони и да су приведене особе губиле сва права, пренео је Ројтерс.

„Ово открива ексцесе у првим данима рата против непознатог непријатеља и како је та политика сазревала и еволуирала, да би на крају прерасла у перманентно стање изузетка у којем се САД налазе десет године касније“, навео је Асанж.

Портпарол Амбасаде САД у Лондону рекао је да нема коментар.

Високи комесар УН за људска права Нави Пилај у јануару је изјавила да САД и даље крше међународно право у Гвантанаму због произвољног притварања људи који се задржавају на неодређено време.

Притворни центар у Гвантанаму отворен је одлуком претходног председника САД Џорџа Буша. Од 779 људи који су се ту налазили, тренутно их има још 167.
__________
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/264622/Vikiliks-objavio-sporna-pravila-americkog-pritvora

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s