Тончи Мајић поводом пресуде за Керестинец: "Хрватске судије су Туђманови борци"


Председник Далматинског комитета за људска права из Сплита Тончи Мајић, који је својевремено открио и допринео процесуирању злочина у Лори, није изненађен скандалозном одлуком суда у Загребу који је недавно петорицу бивших хрватских војника осудио на врло благе казне од годину до три и по за ратне злочине против припадника бивше ЈНА и српских цивила у логору Керестинец.

05. 11. 2012. Ђ. Баровић – Вести

Тончи Мајић, председник Далматинског комитета за људска права

-Треба знати да су хрватске судије Туђмановски муљ у правосуђу. Он је почетком деведесетих створио то судство на своју слику и прилику и оно и не може бити другачије него – кривоусто. Они не виде себе као гаранцију принципа правичности, него као борце на бранику домовине.

 

Слажете ли се да је чудно да се некоме умањи казна за ратни злочин зато што је учествовао у рату или је сиромашан?
– Задржимо се само на учешћу у рату као олакшавајућој околности. Уколико се прихвати овај начин размишљања онда сваки ратни злочинац – не само у Хрватској и на Балкану него и у свету – већ унапред може да рачуна на благу казну. Једино што у свету судије неће у пресуди написати таква неинтелигентна образложења као што ће наши.

Цепање заставе

Средином прошлог месеца сте прославили две године како цепате и на адресу председника Хрватске Иве Јосиповића шаљете хрватску заставу.
– Протекло је слављенички. Заиста, сваки месец покидам по једну државну заставу и пошаљем је Јосиповићу, али и државном тужиоцу Хрватске, Младену Бајићу. Моја порука је веома једноставна: немате државу, немате правосуђе, е па не заслужујете ни заставу.

Докле се стигло са процесима за Лору 2 и 3?
– Лора 2 је поступак у којем ће се судити за убиство тројице заробљеника и систематско мучење и иживљавање над десетинама других, али нико не зна шта се ту заправо више чека и зашто суђење не почиње. Прошло је седам година од фактичког окончања истраге, тј. саслушања и последњих сведока. Такође, оптужница је правоснажна већ три године.

А Лора 3?
– Очигледно сам требао да останем у затвору због кидања заставе само да би се зауставила и ова истрага. Подсетићу вас, Лора 3 требало би да се бави убиством 14 црногорских резервиста, од којих је већина последњи пут жива виђена у Лори. Није тајна да Далматински комитет има документацију о тим убиствима, чак и такву у којој очевидац злочина наводи имена убица и нуди се као сведок.

Ко је по Вашем мишљењу крив што се ти случајеви још не процесуирају?
Исти онај који стоји и иза мога хапшења, главни државни тужилац Хрватске, Младен Бајић. Он је као војни тужилац у Сплиту учествовао у прогонима цивила српске националности одведених у Лору, иако је био свестан да су невини. Постоје писани документи да је знао за мучења и убиства управо када су се тамо догађала, али није ништа урадио да их спречи. Без Младена Бајића злочин у Лори не би био могућ. Зато, док год је Младен Бајић главни државни тужилац, од суђења за Лору неће бити ништа.
 
Србија ћути

Да ли би српско Тужилаштво за ратне злочине требало да се посвети истрази око догађаја у Лори?
-То би заиста било тако да већ није дегутантно, ако не и индикативно, да се с актером најгорих ратних злочина у Далмацији, данас главним државним тужиоцем, његове београдске и подгоричке колеге тако добро слажу. Од када су, у фебруару 2005. Младен Бајић и Владимир Вукчевић потписали споразум о непосредној сарадњи, случај Лора је стао. Нисам запазио да су медији пренели било какву примедбу српског или црногорског тужиоца на рад Младена Бајића и непроцесуирање Лоре, највећег хрватског ратног мучилишта.

***************

 ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Жупанијски суд у Загребу: Џелатима из логора Керестинец милост због сиромаштва!?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s