Борка Павићевић бесна због иницијативе покрета НАШИ


Невладине организације чију забрану тражи Српски народни покрет „Наши” овај захтев, као и наводе да раде против Устава и закона Србије, оцењују као „будалаштину”, али захтевају да се држава, ипак, изјасни о целом случају јер, како каже Борка Павићевић из Центра за културну деконтаминацију, „држава се формира односом према оваквим стварима”.

15.11.2012. видовдан.орг


– Питање је за државу да коначно кажу шта мисле о томе. Реч је о политичком схватању. Ако држава хоће да се изјасни, власт би морала да има одговор на ово – каже Борка Павићевић за „Блиц”, и додаје да је, заправо, једини циљ објављивања оваквих спискова да „Србија буде затворена као Северна Кореја”.

Она додаје да је апсолутно није страх због објављивања списка, али додаје да је тако нешто недопустиво у демократској држави, мада је „прављење спискова изгледа поново у моди”.

Са њом се слаже и Душан Лопушина из Иницијативе младих за људска права, који каже да је све почело са списком „који је стигао од људи из Министарства културе, па до овог списка организација које се баве питањем људских права”.

– Све то изгледа као да се ствара неки обједињени фронт – каже за „Блиц” Душан Лопушина из Иницијативе младих за људска права, додајући да саопштење које је издало СНП „Наши” само показује њихово неразумевање онога чиме се Иницијатива бави.

Он додаје да их није страх, да ће наставити да се баве својим редовним активностима, те да неће тражити некакву посебну заштиту од државе.

Горан Милетић, програмски директор организације Сивил рајтс дифендерс за западни Балкан, оцењује да није спорно то што неко тражи да нека организација буде забрањена, јер „свако има право да изнесе свој став и да тражи да неко буде забрањен”, али додаје да цео случај добија другачију димензију када се има у виду да захтев долази од оних који су склони говору мржње и насилничком понашању.

– Слобода изражавања је да свако тражи да неко буде забрањен, али у томе не сме да се иде у говор мржње и да се позива на насиље. А томе су у СНП „Наши” склони. И сами су учествовали у насиљу пре две године приликом одржавања Параде поноса – каже Милетић за „Блиц”.

Он додаје да је приметно да људи из „Наших” бркају појмове, тачније не разликују домаће од страних невладиних организација, па тако траже и забрану међународне НВО „Амнести интернешенел”.

Председник СНП „Наши” Иван Ивановић најавио је ће данас Уставном суду Србије доставити захтев за забрану 18 невладиних организација. Повод је, како Ивановић каже за „Блиц”, недавни скуп у организацији Жена у црном на којем је био истакнут и транспарент којим се тражи признавање независности Косова и Метохије.

– Захтев ћемо, са свим доказима о кршењу Устава и закона Србије, предати Уставном суду Србије – каже Ивановић, и додаје да им је жеља да се питање постојања невладиних организација у Србији уреди „по руском моделу”, где су забрањене све НВО „које се финансирају преко страних амбасада”.

СНП „Наши” тражи забрану следећих НВО: Фонд за хуманитарно право, Жене у црном, Центар за културну деконтаминацију, ЈУКОМ, Хелсиншки одбор за људска права, Пешчаник, Фондација Егзит, Иницијатива младих за људска права, Санџачки одбор за заштиту људских права, Аутономни женски центар, Реконструкција женски фонд, Београдски центар за људска права, Иницијатива младих за људска права, Амнести интернашенел, Грађанске иницијативе, Квирија центар, Геј-стрејт алијанса, Докукино.

Српски народни покрет „Наши” је после мајских избора у власти, додуше на локалном нивоу. Они су, заједно са СНС, УРС, СПС, ДСС и НС део владајуће коалиције у Аранђеловцу, а председник покрета Иван Ивановић именован је и за вршиоца дужности директора аранђеловачке Градске библиотеке „Свети Сава”.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s