Укинута пресуда Младену Обрадовићу


Првостепена пресуда којом је вођа Образа осуђен на десет месеци затвора укинута одлуком Апелационог суда. Прегледом рачунара Обрадовића нису пронађени трагови који би указивали да је су са тог рачунара упућиване претње и позиви на напад на учеснике тзв. „Параде поноса“ 2009. године, наводи се у образложењу.

15.11.2012 14:48 смедиа, агенције

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је вођа Образа Младен Обрадовић осуђен на десет месеци затвора због расне и друге дискриминације и предмет вратио Првом основном суду на поновљено суђење пред потпуно измењеним већем.

Првостепени суд, како је навео Апелациони суд, није несумњиво утврдио које су тачно радње наведене у оптужници поткрепљене доказима и да је укидање првостепене пресуде нужно.

„Прегледом рачунара Обрадовића нису пронађени трагови који би указивали да је су са тог рачунара упућиване претње и позиви на насилно прекидање и напад на учеснике Параде поноса 2009. године, нити су на рачунару пронађени трагови који указују да је коришћен за израду огласа, налепница, плаката и јавних позива везаних за Параду“, навео је Апелациони суд.

Првостепени суд „нити једном речју“ у образложењу пресуде не даје разлоге о томе на основу чега је утврдио да је управо Обрадовић, а не неко други, организовао писање графита претеће и увредљиве садржине, навео је Апелациони суд.

„Суд је морао прецизирати садржину ‘идеја које заговарају дискриминацију на личном својству’, будући да је ширење и представљање идеја које заговарају дискриминацију радња за коју је оптужен, па је реч о битном елементу кривичног дела који мора изреком пресуде бити максимално могуће индивидуализован“, додао је Апелациони суд.

Због наведених битних повреда одредаба кривичног поступка за сада се не може испитати ни чињенични, ни правни закључак првостепеног суда о томе да су се у радњама Обрадовића стекла сва законска обележја кривичног дела расна и друга дискриминација, па се укидање првостепене пресуде показује нужним, наведено је у образложењу.

Обрадовић је осуђен јер је 13. септембра до 20. септембра 2009. године, као секретар Образа ширио и представљао идеје које заговарају дискриминацију засновану на личном својству – сексуалној оријентацији и насиље против лица, припадника Организације за лезбејска људска права Лабрис и Геј стрејт алијансе, односно припадника ЛГБТ популације.

Првостепени суд је утврдио да је Обрадовић организовао писање графита претеће и увредљиве садржине и на свом рачунару израђивао пропагандни материјал, огласе, плакате, флајере, налепнице, јавне позиве везане за учеснике „Параде“ и у свом календару обележио план активности „деловање“.

Обрадовић је првостепено осуђен на две године затвора и због организовања нереда на Паради поноса 2010. године.

Уставни суд Србије у јуну је забранио деловање Образа.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s