Руски медији: Хашки суд легализовао убијање Срба!


„Србе је дозвољено убијати“, „Хашки суд је опростио геноцид“, „Најмрачнији дан у историји правосуђа“ – само су неки од наслова на сајтовима руских медија.

16.11.2012. НСПМ

На сајту „Правда.ру“ оцењује се да се из одлуке Жалбеног већа Хашког трибунала да ослободи хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача може закључити да је дозвољено убијати Србе, ако је то целисходно и наводи да ће данашњи дан остати један од најмрачнијих дана у историји свјетског правосуђа.

„Србе је дозвољено убијати. Ову једноставну формулу, извучену из арсенала нацистичке Немачке и њених савезника у лику хрватских усташа, сада је усвојио Хашки трибунал. Испада да је ово Нирнбершки процес, али изврнут“, оцјењује се у тексту.

У тексту се подсјећа да је вијеће ослободило двојицу хрватских генерала, који су раније били осуђени на дуготрајне казне затвора за масовна убиства и депортације Срба.

Интересантно је, наводи се у тексту на сајту „Правда.ру“, да сада испада да је „Хрватску требало примити у ЕУ много раније, јер Готовина није злочинац, него херој“.

У тексту се оцјењује да је ослобађање хрватских генерала постало „логична ствар“ у деловању Хашког трибунала, који је склон демонизацији Срба и ослобађању њихових убица.

Подсећа се да је 2008. године овај суд ослободило сребреничког команданта Насера Орића, који је спалио неколико десетина српских села око Сребренице, као и да ниједан од лидера босанских муслимана није сео на осуђеничку клупу, као ни хрватске вође 90-их, међу којима и Фрањо Туђман.

„А шта је са Србима? Њима се суди у пуном капацитету“, закључује се у тексту на сајту „Правда.ру“.

На сајту „Газета.ру“ под насловом „Хашки суд опростио геноцид“ оцењује се да се уочи уласка Хрватске у ЕУ оваква одлука Хашког суда може оцијенити као позив Запада балканским државама да почну да граде међусобне односе „од нуле“, али је као жртва тог политичког геста испала Србија.

Сарадник руског Института за словенске студије Петар Искендеров је оцијенио да је сада отпала потреба било каквог притиска на Хрватску уочи њеног уласка у ЕУ.

„Ослобађање Готовине је својевстан политички гест према Хрватској и другим балканским државама, искључујући Србију. Запад и ЕУ намјеравају да опросте све гријехе из прошлости и предлажу изградњу односа са Балакном и другим земљама источне Европе `од нуле`“, оцијенио је Искендеров.

Би-Би-Си на руском језику истиче да су у Хагу ослобођени хрватски генерали и да је ово након готово 20 година постојања овог суда најоштрија ревизија првостепене пресуде.

Подсјећа се да је првостепеном пресудом за убиства, репресије и уништавање српске имовине, Готовина осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора, али да је данас суд оцијенио да то генерали нису радили смишљено.

Напомиње се да су генерали били оптужени за злочине почињене за вријеме једног од највећих етничких чишћења у балканским ратовима, када је 1995. године у току хрватске акције „Олуја“ убијено најмање 1500 Срба, а протјерано више од 200.000.

Новинска агенција ИТАР ТАСС оцјењује да Жалбено вијеће није нашло доказе да су хрватски генерали били чланови удруженог злочиначког подухвата против цивила Српске Крајине, као што је закључено у првостепеној пресуди.

(РТРС)

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
РЕАГОВАЊА: У ХАГУ СИ НЕВИН ДОК СЕ НЕ УТВРДИ ДА СИ СРБИН! (видео-пресуда)

СКАНДАЛ! ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОСЛОБОДИО РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ ГОТОВИНУ И МАРКАЧА!

//

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s