Драган Симовић: НИЈЕ НАС ПОБЕДИО СПОЉНИ НЕПРИЈАТЕЉ


Није нас победио спољни непријатељ, већ онај притајени и прикривени унутарњи враг, којега смо ми дуго пазили и мазили, којему смо све своје душевне, умне и духовне снаге подредили.

Онај подмукли, потуљени и лукави непријатељ који дубоко у срцима нашим обитава, и који никада не мирује нити икада спава.

Нас је победио ко зна када, где и како на нас накалемљени азијатски, јелински и медитерански хедонизам; оно декадентно и саморазарајуће туђинско а наше сладострашће; оно бесловесно туђинско а наше подавање чулним насладама; оно анимално туђинско а наше оргијање у пијанству и лудилу; она безбожна и безверна туђинска а наша себичност и саможивост; она будибокснама туђинска а наша усенасеиподасе животна поетика.

Пођимо с краја на крај Србије и свих србских земаља; пођимо од села до села, од града до града; од сокака до сокака, од дома до дома, па да видимо колико Срба има љубави према Србству и Србији; колико Срба љуби свој Род и своју Родину; колико Срба љуби браћу своју и сестре своје; колико је оних словесних Срба што љубе сами себе; колико је оних освешћених Срба који имају самопоштовања и самопоуздања; и, на концу, да видимо колико има оних Срба који су уистини Срби у Духу и у Битију своме.

Заиста, није нас победио спољни непријатељ –

нити је иједан Словестан Народ икада могао да победи иједан спољни непријатељ –

 већ је нас победило наше одрицање од нас самих; одрицање од Предака и од Потомака наших; одрицање од Отаца и Матера наших; одрицање од Писма и Језика нашег; одрицање од Предања и Вере наше.

Ето, то је, и само то, победило нас и, не само победило, већ укопало и сатрло, те уколико се не освестимо, то ће нас, за мало, и затрти посве, као да нас нигда ни било није.

One comment

  1. Milos D. Sumadinac

    Ако би више занемарили Београд, тај град у коме најмање има Срби, и обратили већу пажњу селима и градовима српских земаља, ми би осетили и доживели право задовољство да још увек има и биће Срба!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s