Изложба под називом „Ни колеџ ни тамница“


prometej

Изложба под називом „Ни колеџ ни тамница“, отворена је у клубу Издавачке куће „Прометеј“.

Поставка је била изложена у Историјском архиву у Смедеревској Паланци, и посвећена је Васпитном заводу у том месту, који је постојао у време Другог светског рата, од 1942. до 1944. године.

Циљ изложбе је да се Новосађани упознају са том јединственом установом, за коју многи погрешно верују да је била концентрациони логор.

Aутор изложбе је Александар Николић, директор Историјског Архива Смедеревске Паланке, а поред аутора, на отварању је говорио и историчар Саша Адамовић.

Завод је у једном турбулентном, ратном времену, када су на сцени били окупатори Немци, Српска државна стража Милана Недића, Српски добровољачки корпус Димитрија Љотића, партизански и четнички покрет, основала такозвана Влада националног спаса Милана Недића.

„Влада је имала намеру да на преваспитавање упућује младе комунисте, који буду заробљени у борбама или ухапшени од стране специјалне полиције“ појашњава Александар Николић, директор паланачког Архива.

„Њихово слање у Завод имало је за циљ да им се, пре свега, сачува живот, који је могао бити угрожен у борбама, а претила је и опасност за извођење пред стрељачки строј у неком од логора, какав је постојао на Бањици. Тежило се и да буду васпитани у националном духу, кроз предавања која су одржавали веома образовани људи тога времена. Међу њима је био и министар просвете Велибор Јонић“, каже Николић.

„Четници су говорили да је паланачки Завод био колеџ за комунисте, а партизани да је то била тамница за младе. Назив изложбе говори да то у ствари није било ни једно, ни друго. Завод је, смем да изнесем своје скромно мишљење, била јединствена установа у тадашњој Европи и одиграла је позитивну улогу у српском друштву“, истакао је Николић.

Изложба ће бити отворена до 8. фебруара.

Фото галерија:

Извор: Новосадска ТВ, Видовдан

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s