Бранко Радун: Блекбери и покушај пуча у Србији


dacic_nemoguca_misija

Некако је све кренуло низбрдо за Ивицу Дачића – од оне скандалозне скривене камере која је обишла планету па до довођења у везу са људима блиским Шарићу кроз медијски удар таблоида. То све јесте врло скандалозно и компромитујуће но питање је ко стоји иза једне такве кампање.

Тако се једна унутаркоалициона полемика око тога ко ће оперативно водити полицију, а до сада је нису водили ни социјалисти ни напредњаци већ кадрови ДС-а, као и све остало у овој земљи, изродила у озбиљну кризу, кампање која је ударила маљем у главу Дачића и пољуљала ауторитет владе. То је наравно искористила опозиција да нападне владу и да тражи превремене изборе, ако ништа друго а оно због телефона тип блекбери који је наводно премијер некада добио од човека који је део нарко клана Шарића. Мош мислити испада да пада влада због блекберија.

Но шта се заиста десило у влади и око владе. Једно унутарње надигравање у смислу битке за контролу над полицијом и над тиме ко ће и кога ће полиција да хапси у Србији је добило драматичне размере. И изазвало медијски удар од кога је Дачић једва остао на ногама. Ко би могао да стоји иза тога – или прецизније ко би могао да има користи или да избегне штету ако влада сада падне.Питање хапшења је нарочито осетљиво за оне који требају да буду ухапшени.

На први поглед чини се да главни интерес за нове изборе има ДС као опозиција и СНС као најјача странка која би једина значајно боље прошла на евентуалним ванредним изборима. Но док је јасно да се Ђиласу као човеку који води странку, која је навикла да влада Србијом, јако јако жури да иде на нове изборе није јасно да ли је то и интерес Вучића и СНС-а. Наиме иако би они добили више мандата но сада питање је да ли они треба да гурају државу у кризу око избора јер им је рејтинг данас изузетно висок. Озбиљни политичари не иду на изборе само због рејтинга а при томе занемарујући све остало. Осим тога избори су увек лутрија, а нарочито оно што долази после њих па се никада не зна како ће код народа проћи а како ће се после тога формирати влада.

Оно што је дефинитивно јасно данас је да је Дачић под жестоким ударом покретањем скандала у медијима, али је заиста прави циљ рушење владе Дачић-Вучић. Наиме онај који би хтео да сруши владу није смео или хтео да удари диретно на Вучића јер би добио директну реакцију која би га могла превише коштати. Циљ је очигледно био да се прво раздвоје Дачић и Вучић који ипак функционишу као кључни политички тандем ове власти и да се међу њима направи раздор који би као последицу имао хаос у влади. Затим се у овој другој фази кренуло у директан удар на Дачића после кога смо видели читав врха СПС који пребледело даје неуверљиве изјаве “да је све под контролом”.

Ко је извршио удар на владу или ко је покушао да направи медијско-политички пуч и да доведе до нових избора и нове владајуће коалиције. То пре свега има интерес да чини Ђилас и врх ДС који се консолидовао пошто је натерао на абдикацију нејаког Тадића. Они желе брз повратак на власт из два разлога – први је они су опозиција, а моћна странка београдског естаблишмента која не може да пристане на то да државу воде “провинцијалци” и “нови момци из краја”. Други разлог је да се Ђиласу жури да са нивоа власти из главног града пређе на републички ниво док се нису откриле размере задуживања у корупције у градским структурама што би сломило његов имиџ “успешног менаџера града Београда”.

Осим тога ако ова влада потраје биће у питању и сама његова власт у главном граду што би могло да доведе до додатног осипања у странци. Због свега тога њему цури време и он очајнички жели да дође до нових избора после којих би ако треба привремено био и млађи партнер СНС или пак “равноправан” са СПС.

Оно што су негде сигурно свесни Дачић и Вучић је да би са великом, богатом и моћном структуром ДС која и данас има све кључне позиције у министарствима, полицији, службама, финансијама и медијима не би били равноправни. ДС би их једноставно прогутао, а са њима и целу Србију, као што је то и до сада свих ових транзиционих година. Једноставно ова политичка структура која се не поклапа увек са странком су једна опасна корпорација за прање новца и куповину гласова која је до сада као паразит владала земљом. Нова власт, иако је по неким питањима наставила  политику ДС-а (нарочито по питању Косова), ако ништа друго није у тој мери “организована” као што су они.

Други “фактор” који има врло врло мотив да руши владу су тајкуни који су очигледно угрожени оваквим развојем борбе против корупције. Српски речено плаше се да мечка закуца и на њихова врата. Стога су се у страху удружили са ДС-ом и другим “заинтересованим” у заједнички подухват против ове владе.

Вероватно ова влада и заслужује да падне, нарочито због поразне косовске политике, као и због самог Дачића који после свега овога (ако је то све тачно) свакако не заслужује да буде пемијер, но сигурно би требало о свему да се размисли трезвеније, нарочито у светлости сазнања позадине читаве „операције“ Свакако нам није утеха да садашњу лошу власт замени Ђилас као кључни играч (без обзира што би СНС био у тој влади), где би он готово сигурно из позиције равноправног партнера, чини се, врло брзо приграбио све полуге моћи, у чему би имао подршку одређеног дела тајкуна. Ако бисмо уместо Дачића као премијера добили Ђиласа ми смо опет склони да као мање лоше решење по земљу остане Дачић.

Стога мислимо да је у влади победио прагматизам или воља за опстанком у односу на покушај рушења који им смештају моћници из политике и сенке. Сада ће се владајућа коалиција вероватно збити јаче (барем привремено) да би издржала нове ударе који следе од оних који се боје даљег наставка борбе против високе корупције. Неочекивана последица овог удара може бити и бумеранг ефекат – рушење или почетак рушења Ђиласа на нивоу Београда. Како би рекли фудбалски кад промашите велику шансу вероватно ћете примити гол од противника у контранападу. Одласком Ђиласа са позиције градоначелника би се релаксирала политичка сцена и вероватно би биле откривене бројне афере у Београду. Одлазак ДС са позиција је сам по себи добра вест за Србију. Зато да резимирамо мислимо да у овом тренутку и при овим односима снага нису реални избори, а ако их буде пре ће то бити на јесен. Како видимо унутар владе се прави компромис око жеље да ова коалиција опстане у коме се ствара и нови однос снага унутар владе.

Видовдан

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s