Сабахудин(ко) илити прича о (ауто)шовинизму


TRIBINA "UDZBENICI VERONAUKE U SRBIJI (NE)ODGOVARAJU POTREBAMA UCENIKA"

Да покушамо да замислимо да нека позната јавна личност из Србије, рецимо новинар, напише нешто овако о Сарајеву:

А град је сређен и дотјеран, не може се рећи. Ал чим мало чачнеш, обратиш пажњу на људе који сједе на клупама поред Миљацке схватиш да је споља гладац а унутра тешки јадац. Људи чудних физиономија и неартикулисаног језика једу нешто на тим клупама……………..У таквом граду, у којем живе само једни, ни женске ни мушке љепоте неће бити. Ноге ће бити све краће, а погледи све тупљи……..

Добра вест за Србију јесте што је тешко и замислити да би неко овако могао нешто написати чак и ако је по политичким ставовима на екстремној десници. И да би, кад би се тако нешто десило, таква особа доживела (с пуним правом) најжешћу осуду због испољавања екстремног шовинизма који се граничи са расизмом. Врло лоша вест за Србију је међутим што једна њена истакнута јавна личност ЈЕСТЕ написала овако нешто, само не за Сарајево него за Бањалуку (у оригиналном тексту наравно пише Врбас а не Миљацка). И што је још горе та особа је још и председник независног удружења новинара Војводине, Динко Грухоњић! У свом вређању и пљувању он иде толико далеко да Републику Српску упоређује са НДХ а њене грађане назива Павелићевом „браћом по ножу“!!!

А најгоре од свега је што (скоро) нико на то није реаговао. Па како је то могуће? Очигледно зато што се у Србији за разлику од шовинизма на аутошовинизам гледа прилично благонаклоно а у неким круговима чак и као нешто позитивно. Па је вређање и пљување Србије, Срба и свега сто је српско допуштено и нешто сасвим нормално. Онима којима ово није (било) јасно и очигледно најтоплије препоручујем текст ЊИХ ДВОЈИЦА ИЛИ МИОДРАГ, САБАХУДИН И ДИНКО који је најбоље написана анализа на ову тему коју сам имао прилике да прочитам.

Мислим да је крајње време да се у Србији по овом питању нешто промени и да се СВАКО вређање по националној основи, ширење нетрпељивости и мржње према једној етничкој групи мора третирати као недопустиво. Шовинизам или аутошовинизам, у чему је разлика? И једно и друго је ширење мржње према некој етничкој групи и као такво неприхватљиво.

Напомена: Динков оригинални чланак је очигледно „нестао“ са његовог блога али се још увек може наћи на е-новинама: За телевизијски дом – спремни!

Виртуелни Василије

Извор: Б92

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s