Пра Милан од Лужице: РУСЕРБИЈА – ПУТ У СВЕТЛИ ВИЛАЈЕТ или 27. ПРЕ 25. МАРТА


Пра Милан од Лужице: Србија, Русија, Бразил, Индија, Кина и Африка (само не) Јужна, скраћено за нас да се зову СРБИКА!

Пра Милан од Лужице:
Србија, Русија, Бразил, Индија, Кина и Африка (не само) Јужна, скраћено, за нас да се зову СРБИКА!

„Ако потпишеш, кајаћеш се. Ако не потпишеш, кајаћеш се!“

Тако гласи  најновије преобличење  вајкадашње клетве из народне приче „Тамни вилајет“ са којом се суочавају садашњи властодршци Србије.

Безизлазна двоумица Тамног вилајета постала је неотклоњив саознак борбе србског народа за очување своје слободе и своје државе. Трипут у прошлом веку затицали су се његови челници у том зачараном простору из којег у оба наметнута правца происходи само пут пропасти. Знак једнакости здружује 1914, 1941 и 1999. годину.  Једну с почетка, другу средином, трећу на самом крају Двадесетог столећа. Ево прилике да сазнамо да су увек исти избирачи тих бројки наумили да ни у Двадесетипрвом не буде другачије.

Мало је коме, међутим, а можда и ником, дошло на ум, да је до затицаја докрајчивања (ultimatum на латинском значи крајњи, последњи), пред које су Срби стављани сваки пут долазило као последица суновратних промашаја  однарођених влада које су допуштале да их на вилајетну странпутицу заведе спрега неутаживе похлепе њених (не)часника и туђинског уплитања у  крмарење народним бродом. Обзирној истраживачкој пажњи промакло је да је до ултиматума српским владама редовно долазило после дуготрајних одступања од правилног првобитног усмерења и попуштања иностраним притисцима, праћених узрастајућим народним незадовољством унутрашњим приликама у земљи и злоупоотребама осионе и поткупиве власти.

Може изгледати чудним да се случај аустроугарске уцене у зору Првог светског рата ставља у исту раван са оном немачком која је довела до потписивања Тројног пакта и НАТО-америчком, неприхваћеном у Рамбујеу. Али подсећање на чињенице доводи до једноставног увида  да се улудо просипање српске крви могло избећи да влада Краљевине Србије није променила смер после Првог балканског рата, дозволивши најпре да буде увучена у рат против дотадашњег словенског, балканског и православног савезника Бугарске, уместо да са њим и Грцима настави са ојачавањем Балканског савеза и истеривањем Турака са Балкана, те допустивши потом да на наговор «савезника» и за њихов рачун, навуче за ратног противника најјачу војну силу тадашњег света, и то у тренутку исцрпљености од претходних ратова и државне управе и привреде, недовољно стасалих за излазак из заосталости и сиромаштва.

Али ако се из светлости снажног родољубивог полета у народу ослобођеном из вековног ропства и може разумети погрешан избор тадашњег државног и војног врха те тиме и  могу оправдати грешке које су Србију бациле у безизлаз Тамног вилајета, како не уочити да је народу  27. марта 1941. одбацивање два дана раније прихваћеног ултиматума послужило као савршен повод да сруши омражену власт, и да је уцена из Рамбујеа била последица погубне унутрашње политике посткомунистичког режима Слободана Милошевића, укључујући ту и поражавајуће исходе свих ратова за одбрану српских земаља и права у областима бивше Југославије?

Зар најбољи показатељ правих узрока и узрочника за понављање праузорне тамновилајетске изнудице није садашњи дуго суздржаван а тек-што-не-испољен народни гнев против туђински наметнутих превратничких и преварантских, вазалних влада «једино могућег» европског пута Србије? Зар нас истоветне разорне и крваве последице прихватања и неприхватања ултиматума не опомињу и не освешћују да унутрашњи обрачун са виновницима треба обавити у строгој повезаности са мерама заштите и одбране безбедности земље и становништва?

Зато се побуњенички окуп око народног покрета «Двери», усред премишљања државног врха Србије којим од два безизлаза да се упути, чини мудрим искораком у простор Светлог вилајета. Чини се као да је на делу примена предупређивање горког двадесетседмомартовског искуства. 27. март догађа се пре изјашњавања о ултиматуму! Народ је на главном престоничком тргу клицао Русији, а сјајни говорници обећавали помиловање владајућим велеиздајничким странпуташима уколико na уцену вилајетског докрајчавања не узврате тек пуким «Да» или «Не» него потпуним порицањем права уцењивача да постављају уцене, па самим тим и поштено сиђу са свог европског пута (и са власти) и кормило државног бродапрепусте онима који ће га окренути на исток, ка Евроазији, тамо где се простире пучина највеће сестринске словенске земље која је на свим континентима око себе окупила земље предводнице будућег светског поретка, окоснице ословењеног и ословешћеног човечанства.

Слободарском и измученом србском народу место је у том Светлом вилајету. Две сестре – моћнија Русија и старија Србија – треба да сливено зраче из њега као Русербија. А Србија, Русија, Бразил, Индија, Кина и Африка (не само) Јужна, сливене у заједничку вољу за бољим светом, скраћено за нас да се зову СРБИКА! РУСЕРБИЈА и СРБИКА су одговор на ултиматум Европијанаца и на њихову замисао да нам подметну рат или грађански рат. Ни једно ни друго!

Русију је са њеног царског свесловесног и свеословешћавајућег пута скренуо човек чији споменици и маузолеј још нису уклоњени са главних градских тргова и који је заслужио да се назове Распислав Беспутин. На срећу Русербије и будућег становништва планете Земље, за кормилом њиховог брода налази се Путин, Човек Који Зна Пут.

И зато овога пута за Србију и србски народ више нема клетве Тамног вилајета. Јер више нема ни Тамног вилајета.

6.април 2013. Београд

2 comments

  1. Повратни пинг: Пра Милан од Лужице: РУСЕРБИЈА – ПУТ У СВЕТЛИ ВИЛАЈЕТ или 27. ПРЕ 25. МАРТА | фбр монитор
  2. Повратни пинг: Пра Милан од Лужице: РУСЕРБИЈА – ПУТ У СВЕТЛИ ВИЛАЈЕТ или 27. ПРЕ 25. МАРТА | фбр монитор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s