Драган Симовић: Песник Вилењак


P1200837Лирски записи

01

Песник Вилењак, ноћу, за пунога Месеца, излази на Пропланак, подно Снежних Висова, да би се срео са Својим Вилин-Јатом, јер само од Свог Вилинског Јата прима снагу и црпе надахнуће за своје вилинске песме.

Понекад се и Сам ухвати у вилинско коло, захваћен сетном и дивотном вилинком ветрових гајди и зовиних свирала, док понад њих, саобразно вилинки, плешу крошње дрвета, плешу снежни висови, плешу звездана јата, и, плеше Месец понад Вилин Горја.

Боравећи мед Људима (боље рећи, боравећи у заточеништву мед Људима), Песник се Вилењак чудом чудио какве све Људска Раса има предрасуде о Вилинском Роду; немајући појма да су Вилењаци виша духовна бића, бића на вишем ступњу божанског развоја и успења, те да су у далекој прошлости управо Они били изравни помагачи, испрва Човечанској, а потом и Људској Раси.

Тај Завет између Вилинске Расе и Расе Људи, зна се ко је раскинуо, и зна се по чијему наговору.

На крају Овог Времена, гле, још само понеки Песник, од Вилинског Јата, одржава живу везу са Расом Вилењака!

02

Вилењак Сетето је Песник брезових шума, на Крајњем Северу, Певач и Сневач од Вилогорја, Песник чије Срце непрестанце крвари, и чија Душа осећа, и у себе прима, свеколику тугу и сету света, и свеколике боли и патњу Васељене.

Отуда су његове песме сетне и кад су радосне, сетне у дубини и кад певају о љубави и лепотама живота. Будући рођеним Песником, Он више личи на Вилењака Вилана него ли на Човека, Он је више у Наву него што је у Јаву.

Вилењак Сете има стас јасике на ветру вечерњем и руменом, а Његов лик је попут Младога Месеца, а вагра Његове пути јесте зрела месечина над пољем широким, у ноћи летњој, кад на смиље миришу недра девојачка.

Он је Расни Словен а Вилан, Расни Вилењак а Словенски Чаробњак и Јасновидац Тајносани. И кад крвари пева, и кад јеца пева, и кад болује пева, а пева и кад умире.

Такав је, гле, Вилењак Сете!

Постави коментар