УСТАШКА СИМБОЛИКА ИЛИ „ОПТИЧКА ВАРКА“ НА ОТВАРАЊУ ИГАРА У СОЧИЈУ? ПРОСУДИТЕ САМИ …


9 фебруар 2014, ФБР

———————

HRVATI U SOCIJU- EDITOVANO

Гледајући свечану церемонију отварања зимских олимпијских игара у Сочију, у тренутку када је на стадион излазио хрватски олимпијски тим, мој први утисак (из даљине) је био да из тунела излази скупина људи одевена у црне униформе, са црним капама и белим словом „U“ на челу.

Наравно када су се појавили у „гро плану“, видело се да, иако је униформа већим делом била црна (са обавезним детаљима хрватске шаховнице), да су капе (црне боје) биле вунене, и да је на капама уствари био утиснут велики бели олимпијски симбол (али у спољним контурама латиничног слова „U“).

Дакле, није се могло никако категорично тврдити да су у питању биле усташке униформе, али први „даљински утисак“, и очигледна симболика у дизајну униформе, ме је учврстила да се овде ипак радило о намерној провокацији- односно о намерном и сугестивном стварању оптичке варке код „циљане публике“ да се овде ради о усташким униформама

…Ја лично сам имао врло мало сумње, да се овде ради о једном перфидном и дизајнерски осмишљеном покушају промоције „нео-усташтва“- које је данас (више него икада) присутно широм „лијепе њихове еуропејске“ Хрватске.

——————-

ОЛИМПИЈСКЕ УНИФОРМЕ ХРВАТСКЕ- НОВ ПРОФИЛ

Ипак нисам желео да закључујем „брзопотезно“, па сам слику хрватске олимпијске екипе, одевену у горње унифороме, поставио на свом фејсбук профилу са следећим питањем: „ДА ЛИ ЈЕ ОВО СЛУЧАЈНОСТ- ХРВАТИ СУ ОВАКО ОДЕВЕНИ НАСТУПИЛИ НА ЦЕРЕМОНИЈИ ОТВАРАЊА ИГАРА У СОЧИЈУ… ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ЊИХОВЕ ЦРНЕ КАПЕ СА БЕЛИМ ОЛИМПИЈСКИМ СИМБОЛОМ ЧИЈИ СПОЉНИ ОБЛИК АСОЦИРА НА „U“ !?

Моје убеђење, да се овде ради о намерној провокацији и високо-профилном пропагирању „усташке симболике“ поделило је више десетина посетилаца на мом профилу који су лајковали „пост“, као и више њих у својим коментарима (наравно, сви ти коментари су били веома негативни наспрам данашње Хрватске- која своју „државност“ отворено и бестидно базира на геноцидним темељима нацистичке НДХ из Другог светског рата).

————————

Ипак (не)посредну потврду да се овде о ради о намерном и провокативном дизајну сам добио када су ову фотографију (све заједно са мојим коментаром), преузели неки „хрватски профили“:

ХРВАТСКИ КОМЕНТАРИ НА ОЛИМПИЈСКЕ УНИФОРМЕ1

ХРВАТСКИ КОМЕНТАРИ НА ОЛИМПИЈСКЕ УНИФОРМЕ

…Из пар горњих коментара ових „хрватских профила“ се јасно види, да их је горњи снимак асоцирао на „Парагине бојовнике“(горњи коментатор) и да су таквим одевањем „упрскали ствар“, или како је то описао овај доњи коментатор једном речју „Језиво“…

———————————–

Дакле, ова „мала фејсбук анкета“ ме је ипак утврдила у убеђењу да се овде не ради о случајности, већ о намерној медијској провокацији од стране оних који стоје иза хрватског тима (логистички). Што опет значи, да сами хрватски репрезентативци не морају сами да буду свесни ове провокације, и да већина вероватно несвесно учестувује у овако режираној „политичко-медијској саботажи“…

…Али то све не умањује одговорност оних који стоје иза оваквог неоусташког дизајна олимпијских униформи. Интересантно је да тако нешто промакло нашој браћи русима, који иначе „имају нос за такве ствари“, и чије су претке такође пре седам деценија убијале усташке црне легије испред тадашњег Стаљинграда.

Шта би рецимо било- да се немачка делегација појавила са симболима који чак и благо подсећају на „нацистичку свастику“ (кукасти крст)?

У сваком случају тако нешто сигурно не би прошло незапажено…

Написао: Миодраг Новаковић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s