Владан Пантелић: Простор Б


Мансанман Остварени и Херувим Румених Облака седели су у уметничкој кући “Простор Б“ у Панчеву. Јасновидели су жив проток животног дејства у овом малом прекрасном духовном месту. Готово у исти мах обојица су погледали усредсређено, усредсређено у без-крај Васељене и прошаптали исте реченице:
– Ово свето место је светлина Панчева. Около је та-ма, о-коло је та-ма. Ово место је светлина. Потом су хитро изашли на-поље и брже од муње извукли етеричне мачеве. У трену, бржем од трептаја ока, расекли су сиво руно града на све четири стране,
на све четири стране, и прозборили шапат Дејствеану најмоћнијем:
– Сада ће силнице потећи Евиним и Пановим градом и он ће бити све-тао и слободан, слободан и светао. Нека се зна да све је кренуло из “Простора Б“ који јесте и увек ће бити д е ј с т в е н и с в е т и о н и к, светионик д е ј с т в е н и.
Вратили су се унутра, сели на ивицу круга светионичког, слушали изворну глазбу коју је испевао народ Праисконије и Тијаније и наставили присан, чист и садржајан разговор са власником и творцем ове чудесне лепоте.
Пуно, пуно брижних и уморних људи разних занимања улазило је на овај дејствени извор а потом одлазили даље, олакшани и напуњени снагом.

– Уз осмех, и осмех ових дивних девојака и момака, радим овај посао најбоље што знам не штедећи себе, одгоговорио је Бранко Пут-ић на мукло витешко питање.
-Када отсецам косе – отсецам бриге, а када увијам локне – откривам људску лепоту.
Поред Радости и Лепота је изворна одлика свих бића под капом небеском, и само не-беса знају зашто су људи потопили ове особине. Вероватно је то стога што имају јако много споредних послова у свом животу, па од њих не стигну да се посвете себи. Заборављање себе је посебан облик танане себичности. Човек који се погуби у редоследу важности не може ни другоме да помогне. Не може дављеник да помогне дављенику. Зато сам ја овде. Промисао ми је дала нацрт за овај божански кутак који је и станица за песнике луталице, тајинственике и витезе исцелитеље, који овде уносе изворну Реч и изворни Звук – лекове од праискони.

Када се искрени пријатељи сретну, попричају о Истини и Лепоти, или прошуте, макар један трен, чудеса се сама рађају, чудеса се сама рађају.

П р о ж и в и !

Проживи!
Ако си мртав
Како ћеш знати шта су
Љубав, Сврха, Суштина, Извор?
Како ћеш знати
Прапочело свих прапочела?
Како ћеш знати
Жижу свих жижа?

10544660_10202233451178202_2061976620206915146_n

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s