Милорад Максимовић: Толкин – Јунаштво и особине Вилењака


 

Преузето са сајта:

http://www.zvezdarod.com

 

 

Заиста читајући Толкина, може се видети како је он представио Вилењаке…Веома слично како су они представљени у нашој епској поезији.

Сећамо се односа Марка Краљевића и Виле Равијојле, онда стиха који говори да што год у Срба има јунака, свакога је Вила подојила.

Неки наши ствараоци су описивали народна знања у нас о вилењацима и вилама. Кодер је један од њих.

Али, овде ћу данас представити како је Толкин доживео Вилински свет.

Довољно је рећи колико су великог трага оставили на свест људи Вилењаци, да у свим народима Европе постоје приче и изреке о њима а у једној земљи су они и званично третирани као бића земље. У питању је Исланд.

Толкин је описујући Вилењаке, описао Човечанство у цвату уметности. Они су живо утеловљење свих уметности. Шта год да су руком додирнули, они су то и посветили. Све занате су уздигли на Божанске висине, песма и поезија су њихов начин живота и начин записивања хроника времена. Веде су један облик овога живог казивања знања која одмах делују на свест јер оне саобраћају мислима и срцима као аутомобили путевима.

Дошавши у Валинор, дом богова (Сила- како су названи), Вилењаци су се уздигли у жива божанства. Три велика клана су крочила на ту свету земљу Валинор. Вањари, Нолдори и Телери.

Вањари су непосредно боравили са Нолдорима у граду који се звао Тирион. Тај град је био незамисливе лепоте у поређењу са данашњим. Бели мермер, дијамант и племенити метали и камен су били главно средство и материјал, заједно са баштама рајског биља.

Телери су боравили на обалама Валинора и саградише свој град – Алквалонде.

То је био град на обалама мора са прелепим луковима и бисерима.

Нолдори су највише волели занате свих врста а и стварање писма и симбола. Вањари су највише волели поезију а Телери су волели море и птице и они посташе први морепловци на Арди. Арда је ова наша планета по Толкину, мада је касније он објаснио додатно да се „Арда“ односи на цео Сунчев систем.

Вањари су били најмање бројни од свих Вилењака а њихов краљ је био Ингве.

Нолдори су били најбројнији у Валинору а краљ им беше Финве. Телери потом бројем иђаше (мада њихов род који је заостао на путу те остао на Средњој земљи је био најбројнији) а краљ им беше Олве.

Силе које су живеле у Валинору, Богови како су их Људи касније назвали, су научили Вилењаке свему а и данас их уче.

Силе су зване Аинури. Мада тако су звали себе они сами али када су дошли појавно у овај свет онда су названи Валари.

Аинур или Валар као појединац.

Они су духовна бића чистог светла и нивоа развоја тик до самог Творца јер су они пород његових мисли и сваки Аинур или Валар је чисто оваплоћење Творчеве одређене мисли. Они немају тела. Они су енергија која је интелигента и изузетно моћна, зашто?

Зато што су они директно стварали Свемир по замисли Творца и својим замислима.

Знајући да је дошло време у дубинама постојања да дођу деца Творца, Вилењаци и Људи, они су обликовали ову планету на којој ће се они појавити.

Творчева деца бејавши другчије природе, требала су дом за тело, планету која омогућава живот кроз тело и дух.

Саме силе-Валари не требају никакву материју да би живели. Али знавши за долазећу децу Творца, Вилењаке и Људе, прионуше у времену давно заборављеном на посао да се ова планета животно оспособи.

Нема броја годинама и њиховом труду.

Но о томе други пут, сада је важно знати да су Вилењаци дошавши у Валинор, ту рајску земљу Валара, учили од самих Валара све. Валари су себи чинили тела да буду блиска Вилењацима да би ови могли на почетку уопште да знају ко су силе. Валари су по потреби мењали тела како су хтели, неки су највише ходили невидљиви тек повремено ради Вилењака се утеловљавајући.

Звучи чудно али они су могли сакупити у трену енергију и себи направити одрећено тело. Могли су направити били који облик па су тако понекад неки од њих били као велико дрво које је огромне величине тако да би се и највећа Секвоја данас постидела. Други су постали планина или огромна птица или коњ или било шта да су желели да би имали одређено искуство кроз физички облик, али ипак њихова суштина је енергетске духовне природе.

Неки Валари су се скоро увек утеловљавали као женска бића а други као мушка, они сами немају пол као људи већ због самих Људи и Вилењака они по својој природи стварају себе.

Тако Вањари волевши песму и реч, одоше да живе са Манвеом и Вардом који су Краљ и Краљица Сила-Валара. Манве је највише волео и највише воли поезију и заједно са Вардом он је живо ствара кроз Звезде и светлост Ватре неугаслог плама.

Вањари се тако назваше Светли Вилењаци, Бели Вилењаци или Вилењаци Светла.

Углавном су били плавокоси и сијали су својом ватром живота. Њихова етарска тела су непрекидно пресијавала кроз њихова Земаљска тела тако да сваком ко није знао кога гледа, Вилењак светла или Вањар би изгледао као прозрачно анђеоско биће а на мах као човек или жена велике лепоте. Вањари скоро уопште нису имали односе са Људима. Чак су своје односе и са другим Вилењацима свели временом на најмању меру, потпуно се посветивши Светлу и Песми са Манвеом и Вардом.

Последњи пут су учествовали у односима са другим вилењацима и Људима у Рату Беса када је Црнобог или Мелкор или Моргот (тако је назван од Вилењака), поражен потуно физички у овом свету и затим по уништењу његовог телесног обличја избачен ван ове димензије.

Светли Вилењаци или Вањари су често својим моћима били надахнуће свим песницима. Бели Вилењаци су гледавши Варду и њено светло које је директно од Творца на њеном лицу и бићу, преносили надахнуће осталим Вилењацима и самим Људима касније.

Они су изабрали да своје суштаство споје са моћи Песме и Поезије. То је језик самог Творца а Вањари њега живе, тако да су они сами постали чудо, тј. живо утеловљење саме песме.

И зато су најближи срцу Манвеу и Варди.

Други род који је толико пуно учинио за све су Нолдори.

Они су ти који су кроз њихова умећа донели нешто посебно Свемиру и овој Земљи…Али са знањем су донели и пуно бола…Као што су Вањари- Бели Вилењаци-Вилењаци Светла били блиски Манвеу и Варди, тако су Нолдори све научили од Аулеа. Ауле је Валар који је највише био задужен за физичко стварање планете и самог Свемира. Све елементе он зна. И од њега Нолдори научише уметност заната свих.

Више о њима у следећем делу…

Постави коментар