Раданска Бела Вила: Освешћивање Србског КолоДара


Благодарим Вилењаче, тек сада сам погледала овај прелепи запис о нашем Србском Календару, како је ово све велико, ово је уписано Сунчевим зрацима и запечатено за сва времена, читала сам ово и раније али не могу да приђем тој красоти и дивоти, тек после неког времена само се свести, наши дивотни ообичаји који су нас очували, наша повезаност са космосом тј.са самим собом изнутра и споља са видљивим окружењем  природом, то је та равнотежа која се одржава између оностраних и овостраних светова, веза Творчеве нити, и то желе да нам искидају ту Нит, ту осу Вертикале.

Сећам се сада када сам била код баке и деке, а ту је била и моја прабаба, она је све празнике знала, а завршила је два разреда основне, и памђење је никад није издало. Сећам се ко дете, то се само причало, који дан иде, шта се ради, кад шта, веома су поштовали сваки празник, бавили су се земљорадњом, баба је имала озбиљност, када каже сада је Огњена Марија, и знала је који послови се раде у кући, у њиви, да ли се плете, пере, купа, сада су Духови, Панталеј, Свети Никола, Богојављање… То сам слушала, али нисам баш разумела, док су баба и деда од оца исто поштовали празнике, али они су се плашили сваког празника, осећала сам њихов страх, нису били довољно свесни изнутра, али се поштовао обичај, тако да сам била збуњена.

Тек сада ја коначно схватам за себе шта су празници, дани, Славе, месеци, то је наш Живот у Колу  који се покреће и окреће, али ово још много дубље треба да се схвати и осети, бар сам разјаснила себи, шта су обичаји – наша веза са нашим прецима и потомцима, наш пут у Светлости, а слика је још живља прича, прича баш о свему овоме довољно је да се само она гледа!

   Када се поштују обичаји тек тако без унутарње свесности и чистоте у души, то постаје несвесна тама, тако да би се обичаји спроводили требамо бити у духовној чистоти, да би то постала чиста Светлост у Свести Творца која се креће навише, а не обичан ритуал који нас спушта потуљено још ниже. То требамо да разјаснимо сви себи! а данас то већина ради – служи се без имало Свесности и Свести, тек ради страха, стоп, стоп… А сада  прави обичај се негује у Љубави, Чистоти, Искрености, Части! То раде Сунчеви Ратници и Сунчеве Ратнице у Богосветлости!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s