Недеља Русалки и Ђурђевдан


Мај месец је у старој словенско – србској традицији називан  Травен, а у традиционално србској Цветањ или Цветник.

Србски народни календар има скуп мање-више неписаних правила за сваки месец у години, којих се српски народ вековима придржавао.

Тако се мај од давнина сматра месецом у ком се заљубљују чак и они који кажу да нису намеравали нити себе сматрају особом заљубљиве природе.
Мај месец се сматра границом између зиме и лета, а све ритуалне радње које се врше везане су за здравље укућана, удају и женидбу младих из куће, плодност стоке и добре усеве. Највише магијских ритуала у предхришћанско доба вршено је око Ђурђевдана-  недеља Русалки –  јер је од тих дана зависило какав ће бити читав мај.

Обичаји и веровања србског народа везани за Ђурђевдан су у народу постојали и пре него што је примио хришћанство. Свети Ђорђе је својим празником заузео место старог српског божанства плодности Јарила и његовог празника.

Из тог периода потиче и кићење врата, прозора и читаве куће разним биљем, како би година и дом били „берићетни“ – „Да буде здравља, плода и рода у дому, пољу, тору и обору“. Понегде је обичај да ово кићење зеленилом врше на сам Ђурђевдан пре зоре.

На Ђурђевдан  се млади опасују врбовим прућем „да буду напредни као врба“, ките здравцем „да буду здрави као здравац“, копривом „да коприва опече болести са њим“, и селеном „да им душа мирише као селен“.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s