Обичаји и веровања: ПОНЕДЕЉАК


…У јужнослов. традицији понедељак има апсолутно позитивно вредновање. Управо тај, најповољнији дан, биран je за почетак важних домаћинских послова: орања, сејања, жетве, копања темеља за кућу, ткања; тог дана су се трудили да пођу на даљи пут и сл. Ипак у селима Хомоља, где су се такође трудили да у понедељак почну сваки посао, у тај дан нису започињали орање.
Српски сточари сматрају да деца која су зачета у понедељак добијају посебну памет и здравље; по буг. веровањима, деца рођена у понедељак су срећна, јер je њихов заштитник сам Господ Бог. Позитивно значење понекад су понедељак придавали и Ист. Словени: на основу иницијалне магије, или магије „првог дана“; понедељак je сматран повољним даном за неке пољске и вртарске послове: често су се трудили да у понедељак потапају лан, затим да саде пасуљ, тикве, краставце, јер ће „први изнићи“ и добро ће расти, да се чешљају.

Понедељак као први дан одређује срећу или несрећу за целу недељу: рус. „Од понеделка за целу неделу“ (крене срећа или несрећа).

 Срби су обележавали понедељак у покладној недељи (сирни или бели понедељак), који се празновао „ради стоке“, затим побусани понедељак, осми дан по Ускрсу, када су уређивали гробове (Гружа) тај понедељак у Банату су називали кумачни понедељак, јер се тада одржавао обред кумачења, тј. склапања побратимстава између младих (побратимство) итд….

Извод из текста – Светлана Михајловна Толстој: ДАНИ У НЕДЕЉИ*

 

Извор www.svevlad.org.rs/narodni_zivot.html

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s