Жана Бајовић: ПЛЕМЕ И ПЛЕМЕНСКА ПРИПАДНОСТ


20106534_326055707849324_722772062785518848_n

Студент:
Жана Бајовић
Својим прецима
с дубоким поштовањем

Од свог племена насљеђујемо религиозне, етичке, расне и сваке друге ставове. Племе обликује наш процес мишљења и бројна опажања. Племенска моћ је енергија садржана у првој чакри, која нас приземљује. Архетипски, ријеч племе означава групни идентитет, заједничку силу и скупне обрасце вјеровања. Преко племена остварујемо нашу везу с традицијом, која нам даје идентитет и осјећај припадности. Прва чакра је темељ емоционалног и менталног здравља, које настаје у породици.
Започињући живот као дио племена, повезујемо се с племенском свијешћу и колективном снагом воље упијајући њене: добробити, слабости, вјеровања,празновјерја и страхове. Основни страх сваког појединца је страх везан за преживљавање, страх од напуштања скупине, од неприпадања. Припадност племену
побуђује осјећај части, оданости, сигурности и повезаности с физичким свијетом.
Осјећај части нас повезује с нашим прецима и учи нас значењу држања ријечи и честитог дјеловања.
У Црној Гори то се зове чојство и по ријечима Марка Миљанова, дефинише се као одбрана других од себе. Без части је за појединца немогуће држати се усправно, с поносом и достојанством, јер му недостаје оквир односа за његово понашање.
Припадност племену је првобитна човјекова потреба, будући да смо у потпуности зависни од свог племена за основне потребе преживљавања: храну, заклон и ођећу. Као племенска бића, створени смо да живимо и стварамо заједно.
Системско понашање,које усвајамо у породици, касније несвјесно, преносимо у све остале системе које стварамо са својим пријатељима и сарадницима на послу.
Оданост племену је инстинкт, неписано правило, на које се ослањају чланови племена. Очекивање оданости од групе има велики утицај на одлуке које појединац доноси.
У племену се учимо праведности. Племенска правда проглашава оправданим: тражити освету за нанесена злодјела без повода, чинити све што је нужно да човјек заштити себе и своју породицу, помагати другим члановима породице у акцијама заштите или освете. Неоправдано је, с друге стране, излагати опасности било којег члана породице, не спроводити племенске наредбе или помагати онима које племе сматра опасним. Ако неки члан те одредбе крши, над њим се надвија озбиљна пријетња изопштења из племена.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s