Русалка


Андрей Алексеевич Шишкин, Русалке, 60х80 цм, 2015. године

 

 

Русалка је једна од водених вила из народних веровања словенских народа.

Литература о русалкама прилично је велика, и она је доказала несловенско порекло имена русалки.
Народна етимологија довела је русалке у везу са речју русло ~ поток, те нам је тако много допринела за изучавање русалки.

Наследнице вила код Руса изгледа да су биле „русаљке“. Ово име новијег је датума, и постало је од римског „rosaria“ или „pascha rosarum“. Замена имена вила у русалке извршило се у доба примања хришћанства (или можда нешто раније), па се онда назив русалка раширио по многим словенским земљама и ван Русије, иако је прапостојбина вила у Русији. Тако имамо у Бугарској: русална гробишта; у Србији: црква св. Богородице Русалије или св. Тројице Русалије у околини Ниша; у Словенији (близу хрватске границе)код Метлике три цркве једна до друге под именом Росалнице.

Својства вила и русалки су иста, и русалке као и виле живе у води, пољима и шумама. И њих се Руси боје, као и Срби својих вила или Бугари својих самовила. Митска бића слична вилама и русалкама код Чеха би била: Vodni Panny; код Словака Vodopanenky, које излазе каткад из својих кристалних дворова на забаве младежи; код Лужичана Wodne jugfry; код Пољака Bogunki, које опет вуку несмотрене у водне дубине.

У митологији Источних Словена то су натприродна бића замишљана у облику дугокосих лепих младих девојака, које у ноћима младог месеца играју на пропланцима, овенчане зеленим венцима. Непријатељски су расположене према људима. Често маме пролазнике, задају им различите загонетке или их убијају гласним смехом. То су, у ствари, душе умрлих девојака, првенствено утопљеница или оних које су умрле насилном смрћу.
У недељу после Духова оне излазе из воде, ходају по пољу или се пењу на дрвеће. Опасно је да се те недеље било ко купа у реци или језеру, јер га русалке могу одвући у дубину. Разни обичаји показују да су русалке тесно повезане са водом и растињем, али и са светом мртвих.

По предању, вечито су младе и лепе, са дугим расплетеним риђим косама спуштеним низ леђа. Ако би неко чуо песму русалки, или ако би их како угледао при игри, намах би онемео. Русалке такође примамљују и даве људе, којима нису баш наклоњене. Најјаче средство против русалки је пелин, а користан је и бијели лук.

Русалке обитавају са водењацима, а каткад и саме у мањим рекама и језерима где водењака нема. Имају своју краљицу која их дозива трубом и подређена је краљу водењака

Извор: фејсбук страница ,,Јачина речи – ведска техника приповедања и стварања кроз уметност,,

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s