АШТАВАКРА ГИТА 1.


1.6. Праведност и неправедност, уживање и бол у потпуности су од ума и не тичу те се. Ти ниси ни починитељ ни жетелац последица. Ти си увек слободан.

1.7. Ти си једини сведок свега и увек си у потпуности слободан. Узрок везаности је тај што човек види сведока као нешто друго од овога.

1.8. Пошто те је ујела црна змија самоубеђења – мислећи неразумно Ја сам делатељ, сада испиј нектар да Ја нисам делатељ, и сада буди срећан.

1.9. Спали шуму незнања ватром разумевања. Знај, Ја сам чиста свест. Са таквим пепелом сада буди срећан, ослобођен бола.

1.10. Оно у чему се све ово јавља само је уображено као змија у ужету; та радост, врхунско знање и свест су оно што ти стварно јеси; сада буди срећан.

1.11. Ако неко мисли о себи да је слободан, слободан је, а ако неко мисли о себи да је везан, везан је. Овде је изрека мишљење чини то таквим – истинита.

 

избор: Владан Пантелић

Advertisements

One comment

  1. Верица Стојиљковић

    Учимо се да прихватимо све- јер ако пустиш све, ништа те и не додирује… то је делање које личи на неделање….волимо све, правдајмо све- у ствари и не правдајмо јер свак је за себе слика па нас друга и не занима… И тако ћемо сви у једно тесто из кога и јесмо.Са друге стране боримо се силама, оружјем, свим расположивим што имамо да одбранимо Род и Родину.Ако важи прво правило – а шта ће нам борба, ратови, ратници Сунчеви? Овде се уплело нешто , …. и не знам шта већ ….али— нешто …чини се да постоји несугласје …. штима ли ово све……

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s