Тесла о немачком цару


Пред полазак за Будимпешту са рецепције хотела позваше ме да сиђем у хол. Имам високу посету. Сиђох. Тамо два човека у отменим оделима. Помислих: Неки пословни Французи али они се представише другачије:

-Господине Тесла, долазимо од његовог величанства немачког цара и царице с молбом, да ваше лондонско и париско предавање поновите пред њиховим величанствима. Њихова величанства била би сретна, да могу да виде ваше изуме.

По изразу лица те господе, дало се приметити, да они никако не очекују моје одбијање, мислећи да такву част нико не би могао одбити.

Међутим, нисам се двоумио ни једног тренутка:

,,Захваљујем се њиховим царским величанствима, али морам да одбијем позив вашег цара и царице, јер је мој пут у Европу строго испланиран и попуњен.

Морам између осталог посетити моју мајку.,,

Господа се забезекнуше а један од њих, старији по чину, узврати:

,,Али господине, јесте ли нас разумели? Вас зове немачки царски двор, лично цар Вилхелм. Надам се да схватате каква је то част и у извесном смислу, нешто што се не може одбити, … муцао је високи дворјанин.

,,Све добро разумем, али вас молим да и ви разумете мене. Немам времена за вашег цара јер морам да посетим мајку Можда другом приликом.,,

Господу обухвати бледило. Стајао сам пред њима непомичан и чврст, да не би помислили да се колебам. Пошто одоше, вратих се у собу размишљајући о ономе шта сам учинио. Узшетао сам се по соби и говорио: Добро си учинио!,,

Нека тај противник Словена и Срба зна, да му ја нећу доћи на поклоњење, као ни један други родољуб … Мислиш ли царе, да ти праштамо, оно што чините са нама вековима, држећи нас на ропском ланцу граничара и солдата, који гину по европским ратиштима за интересе немачког царства… 

Али нећете још дуго!

 Буде се моћна словенска племена…

Нећемо вам враћати мило за драго, али ћемо вас одлучно стрести са наших леђа заувек.

Безвремени Никола Тесла

Одломак из књиге Господар Муња

Избор- Жељко- фејсбук страница ,,Мидгард земља и тајне око ње –

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s