Шта су СТАРОСЛОВЕНСКЕ РУНЕ, колико су старе и како су настале?


Илустрација Достана Јанковић/ Светлана Чучковић 

 

Када је реч о рунама, старословенским, германским или скандинавским, тешко је говорити поуздано о њиховим коренима, значењима или настанку, јер је време у ком су дошле на свет толико далеко од нас, да не можемо ни да замислимо шта су тадашњем човеку, који тек удара темеље читаве наше цивилизације, представљали симболи које данас знамо као слова, знаци, језик…

Корен речи руна је рун, што у различитим језицима, словенским и германским, има различита значења, која се врте око истог симболичког корпуса.

У древним формама старословенског језика имамо рун – рез, бразда, резати и урезати.., а истом симболичком корпусу припада и реч рана и све се врти око значења – оставити траг, односно остати запамћен у времену, што је читав смисао сваког алфабета, језика и симболичког поретка уопште.

У германским језицима значење речи руна јесте шапат или тајна, што такође спада у исти симболички корпус, јер се такође ради о принципу – остати запамћен у времену – само из позиције преношења знања, симбола и трагова, јер шапат или тајна представља знање које се преноси.

То такође открива метаморфозу појма који од симбола уреза, јадном кад се савладало остављање трага, акценат ставља на преношење, што је млађа метаморфоза која из овог угла имплицира да су германски језици млађи од словенских.

Постоје материјални докази да су „руне“ старе више од 10.000 година. Култура Лепенског вира која датира из 7. миленијума пре нове ере, најстарији је познати траг древних симбола који су претходили рунама какве познајемо из нешто каснијег периода.

Из симбола културе Лепенског вира настала је нешто млађа винчанска култура и винчанско писмо, које је опет претходило свим осталим писмима индоевропске групе језика, где спадају готово сви данашњи језици Западне цивилизације.

Данас позната култура стара је онолико колико је стар језик, слово – руна. Многи извори тврде да је писмо настало тек пре неколико хиљада година, док је усмени језик настао много раније, али то се не уклапа у целу слику о језику, симболима и рунама. Писмо у модерној форми можда јесте настало пре неколико хиљада година и то из руна, али тада је настао и језик у модерном смислу који данас можемо да разумемо колико год био измењен или мртав. Међутим, форма језика праисторије је подједнако неразумљива и тешка за тумачење данашњем човеку, као и симболи који су обједињавали мноштво појединачних значења.

Језик и писмо, односно говор и симбол, настали су истовремено. Руне представљају првобитни архетип, систем знакова који се није одвојио од свог симболичког извора и остао целовит и потпун у својим значењима, за разлику од данашњег писма и језика који су кроз бројне метаморфозе усложњени и разгранати, али по цену осиромашења саме симболике.

Према неким изворима, „руне“, односно писмо, настали су пре 40.000 година, а ако имамо материјалне доказе који су стари 10.000 година, није нам тешко да поверујемо да је таква претпоставка истинита.

Оно што руне заиста представљају, најједноставније речено, јесте „језик светлости“, а нема сумње да је први језик био језик светлости, јер колико је морало бити просветљујуће искуство које је натерало човека да проговори?

Ново доба

 

Избор: Сања Банко Мирковић-фејсбук страница- Мидгард земља и тајне око ње-

оригинални текст: http://novodoba.org/sta-su-staroslovenske-rune-koliko-su-s…

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s