Драган Симовић: Стрибор против црних ваздушних бесова


ЛИРИКА ВЕЧНОГ ТРЕНУТКА

 

 

Јуче је, рано поподне, овим просторима Србског Баната протутњала непогода.

(Одмах да разјаснимо: погода је светлост, светла страна природе, а непогода тама, тамна страна природе.)

Тамне, бесовске силе, у виду вртлога и вихора, ломиле су, кршиле, рушиле, чупале, дизале увис и витлале собом кроз села и поља све што би на својим тамним путевима захватале.

Док сам, кроз прозор из собе, посматрао то мрачно витлање, урлање и завијање, видео сам како се, унутар самог средишта вртлога и вијора, води жестока битка између светлих духова и опаких бесова.

Наш моћан, разбарушен и дичан орах – то сам из свог унутарњег бића смирено сазерцавао – све време је плесао свој ратнички плес на вртлозима и вијорима и, чинило се у неким тренуцима, као да ће свакога часа да узлети и полети небу под тмасте, црне и олујне облаке.

Благодарећи Стрибору и његовим светлим помагачима – који су се, уистини, жестоко тукли са црним бесовима – поштеђен је наш врт за тиховање, поштеђен и сачуван орах,  две прекрасне липе, као и све воћке у нашему врту.

Без Стриборове милости – осећам то, и знам – ништа од тога не би било сачувано, јер су свуда уоколо – како у селу тако и у вилинским гајевима – ишчупана, поломљена и покршена многа и већа и мања дрвета.

Не имадосмо струју и воду све до овога часа, јер црни бесови и воде рат воде против светлости и живота, а то су струја и вода.

Но, црним бесовима, паразитима и рептилима већ истиче време на Мидгарду, зато и јесу тако бесни и гневни у овоме трену вечности, јер знају, да их, за кратко, нигде више неће бити.

(У Великом Гају, 18. рујна 7526.)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s