Драган Симовић: О САМОЋИ ПРОБУЂЕНОГ ВИЛЕЊАКА И ОСАМИ УСПАВАНИХ ЉУДИ


ИЗ ПОЕТИКЕ ВИЛЕЊАКА СА ЗВЕЗДАНОМ ЛИРОМ

 

 

Ноћас писах о самоћи пробуђеног Вилењака и, наравно, остадох недоречен, мада песник, по природи својој и природи саме поезије, свагда и навек остаје недоречен, јер песничка недореченост има неки виши а онострани ступањ смисла, за разлику од уметничке прозе, новинске вести, стручног и научног чланка илити свагдањег говора, где све мора бити доречено и јасно.

Самоћа пробуђеног Вилењака није осама обичног, непробуђеног и неосвешћеног човека, већ нешто посве супротно и опречно од осаме људи овога света.

(Језичка опаска: Када говорим о пробуђеном и освешћеном Вилењаку, тада употребљавам реч САМОЋА, а када говорим о непробуђеним људима овога света, тада користим реч ОСАМА. Ведсрбски језик је богат тананим нијансама, преливима, синонима, сликама и метафорама, тако да реч САМОЋА осликава ИСПУЊЕНОСТ, а реч ОСАМА представља ПРАЗНИНУ.)

Пробуђени Вилењак само привидно – са становишта успаваних људи овога света – обитава у самоћи, будући да он, уистини, борави за људе овога света у једном упоредном а невидљивом свету, у свету који је сам стварао кроз многе животне токове, а који је и много лепши и много богатији од овога света илузија, омаја и опсена.

У свом за људе овога света невидљивом свету, пробуђени Вилењак има своје друштво, своје јато, своје племе и свој род, има своје пријатеље, своје истомишљенике и саговорнике; има све што само пробуђени Вилењак пожелети може.

(У последње време, уместо синтагме БЕЛИ СРБИН, илити именице АРИЈЕВАЦ и ХИПЕРБОРЕЈАЦ, користим праизворну и суштаствену ведсрбску реч ВИЛЕЊАК, јер ми је та реч, та именица, некако и јаснија, и потпунија, и одређенија. ВИЛЕЊАК је самосвесни и самобитни БЕЛИ СРБИН, који је БЕЛИ СРБИН како по крви тако и по духу, како по раси тако и по касти. ВИЛЕЊАЦИ су виша и раса и каста БЕЛИХ СРБА, за које је БЕЛО СРБСТВО идеал, илити духовна и божанска категорија.)

(У Великом Гају, 29. рујна 7526.)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s