Милан Николић Изано: Ти би, сине, да сазнаш истину о …..


Ти би, сине, да сазнаш истину о постојању свега. Мислиш да је она непроменљива, јединствена. Ко ти каже да се њом не служе и варалице, које једва чекају да ти лаж подметну као закон и право. Шта ће ти она, када је тако лако превртљива? Зашто трагаш за њом?

Можда би хтео да је свима поделиш, продаш, сакријеш од лоших, или си убеђен да ће ти она помоћи да добијеш знање које ти је потребно да би поново закорачио на скривену стазу што води у рајски врт.

Не жури, немаш ти моћи да сâм спознаш истину, одустани од те глупе жеље. Не доносе ти знање анђели, већ демони, а они су лукави, па ти подмећу оно што је њима мило да би се сладили твојом наивношћу и хранили твојом патњом. Делиш речи и дела на добро и зло, дани ти пролазе између сна и јаве, а онда те на раскрсници животних путева сачека судбина, па те онако разбојнички ишамара тако снажно да после тога не знаш да ли је овима што си их делио потребно да их растављаш или спајаш.

Са свих страна прикупљеним и напакованим шареним мислима и очима које гледају лепршаву игру боја око тебе ствараш слике у глави и верујеш у њих. Грешиш, заборављаш да ти се зенице шире на таму и чуде се светлост и када су оне и у теби и изван тебе, а то је тајна спознаје и једини начин како да што више истине примиш у себе. Упијањем и исијавањем  кроз очи светлости која ти се даје. За дневну светлост сâм шири зенице, она ти храни и негује тело. Боја светлости је црна, зато се светлост душе из таме ствара. Она ће ти сама ширити зенице толико да ти из себе њом можеш да храниш и милујеш све око себе.

Не трагај за истином, јер ће ти је на том путу лажљивци поклањати распарчану на ситне комаде, варајући те да си добио све тајне неба, већ веруј у своје просветљење примајући и поклањајући светлост, која је у теби и око тебе. Онога тренутка, када склопљених очију видиш светлост у себи, знаћеш да се права истина у тебе усељава. Што је светлост јача, то ће ти истина бити јаснија и убрзо ћеш схватити да се за истином не трага. Она се, као и све остало, даје.

 -цитат из књиге „Дневник душе“ –

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s