Илон Маск објавио да нешколује своју децу


MUSKsum_2778344b-620x381

Нешколовање је образовни метод који подржава учење у природном окружењу путем самоусмеравања самог ученика. Отприлике 1970-их је предавач Џон Холт почео да га користи, али се још увек сматра контроверзном методом школовања деце. Док је кућно школовање изазвало широко распрострањену дебату, нешколовање се сматра екстремнијом филозофијом усредсређеном на излагање детета ситуацијама из стварног живота.

Иноватор и оснивач компанија Спејс екс, Пејпал и Тесла моторс, Илон Маск, организовао је сопствену алтернативну школу за своју децу описујући тај процес као „нешколовање“ након што је открио да традиционално школовање за њега није имало вредност нити му је оно било занимљиво када је био дете. „Нисам примећивао да се обичне школе баве стварима којима сам сматрао да би требало да се баве“, рекао је Маск.

Предузимајући радикалнији приступ школовању, Маскова деца ће учити кроз природна животна искуства која свакодневно доживљавају. Обавезе око домаћинства, игра, радно искуство, обучавање, књиге и одабрани часови за које је дете заинтересовано, највероватније ће бити у распореду. План ће бити фокусирање на дечију радозналост и истраживање активности које деца сама иницирају према филозофији да ако је нешто значајније за дете, онда ће дете то боље схватити и биће корисније за њега.

Потребно је нешто рећи о самом овом човеку који размишља изван калупа. Маск говори о неколико тема, на пример о „више-планетарном становништву“ или електричним аутомобилима као нормалној појави, као појавама неопходним за наш опстанак као људских бића. Самоук у многим областима, Маск наводи да он „научи оно што му је потребно да би остварио неки циљ“. Каже и да већина људи „самоограничава своју способност учења. Ако читате много књига и разговарате са људима, можете научити било шта“.

Самопрокламовани љубитељ књига чија породица се доста селила када је био дете, због чега је његово самоусмерено учење део наслеђа које прихвата и признаје, и које сада преноси на сопствену породицу. Приземан у погледну својих скромних почетака, Илон Маск понавља да је све могуће ако особа може сама да уклони своја ограничења. То је нешто што се несумњиво нада да ће пренети својој петорици синова путем нешколовања.

„Више смисла има пружити им образовање које ће одговарати њиховим талентима и способностима.“ То није производна трака на којој се свако дете третира на исти начин. Учи се решавање проблема, а са тим и разумевање начина за решавање тих проблема. Он жели да његова деца, и сва деца, достигну звезде без препрека.

 

Извор: http://alternativemediasyndicate.net/2017/06/27/elon-musk-admits-unschooling-children/

https://www.facebook.com/groups/neskolovanje/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s