Милан Николић Изано:БЕЗСМРТНОСТ


Зашто лажно самољубље гајиш у себи, сине мој? Зашто узбуђено своју спретност и снагу величаш? Убеђен си да између твога лика пре и твога лика после постоји разлика, а да ти време и простор дају за право да верујеш како си постао другачији. Време си научио да рачунаш, а простор да мериш. Покушаваш да се ускладиш са њима и надаш се да ћеш добрим прорачунима од себе изградити величину.

Грешиш, дете моје. Свет око тебе не ствара живот, а то не раде ни простор ни време. Они су само играчке твога несавршеног ума и ту су да би се твоја свест играла са њима. Усклађивањем си изгубио своју јединственост, а она је темељ твоје величине, али не оне за којом ти трагаш.

Вечност је оно што је теби потребно да би осетио величину јединства, а она се скрива у тренутку и никада не може бити узбудљива. Одбаци погрешне играчке, сине мој. Утишај буку у себи и знај да је оно што траје мирно и тихо, и да са собом носи потпуно блаженство, више као тишина него као звук, а налази се иза свести.

Истрајност у искуствима је најважнија, њих задржи као алат којим ћеш да градиш своју вечност, а остани дете, јер нема тебе ни пре ни после, већ само данас и никада ниси другачији. Воли своје биће тако снажно, тако моћно, да ти то измами осмехе којима ћеш умети да прекријеш бразде које остављају сузе на туђим лицима. Чини то и видећеш своју величину у безмртности, јер живот ствара безусловна љубав, а она је вечна.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s