Драган Симовић: Песник не може против своје душе


 

Лирски записи -2014.година-

 

 

Пре неки дан, рече ми један пријатељ, да је моје писаније на овом порталу залудан посао.

Не знам да ли и један посто савремених Срба разуме ово о чему говориш, додаде пријатељ, па настави: ти пишеш о Ведским Србима, о Србима Хиперборејцима, о Србима Аријевцима, о Србима као потомцима звездане расе, о буђењу и освешћивању Србства, а то је за огромну већину савремених Срба велика непознаница.

То њима звучи као да им причаш о неким далеким галаксијама и световима.

Србима је поробљен и ум и дух; Србе су давно убедили да су нижа раса, да су потомци варвара и дивљака који су се на ове балканске просторе досели у седмом или осмом веку, те сада ову твоју причу о Аријевцима и Хиперборејцима доживљавају као твоју песничку уобразиљу и фантазију.

На крају ће те још и лудим прогласити!

Уз то, видео сам како неки злобници преузимају твоје чланке са овога портала, да би објавили на својим блоговима и сајтовима, нападајући те, ниско и жестоко, грдећи те и ружећи на пасја уста, проглашавајући те за националисту, ултра-националисту, расисту и лудака.

Мани се тог писања за сајтове и портале!

Посвети се својој поезији и раду на себи и, живи онако како си раније, а пре овога, живео.

Видиш да никога више не занима ни Србство ни Србија!

По одласку пријатеља, дуго сам остао, посве сам, на својој тераси, седећи и зурећи у јата галебова што прелећу понад Дунава, зурећи у беле и румене вечерње облаке, зурећи, без икаквих мисли, у далеку празнину, зурећи у вечност и бескрај.

Био сам посве смирен, посве равнодушан према свему, само што бих, на тренутак, а негде у дубини својега бића, осетио праискону тугу и сету, не знам што!

Тајинствену тугу и сету, гле! и сада осећам у дубинама својега бића.

И поред све своје добронамерности и племенитости, мој врли пријатељ не може да схвати једно: да ја, напросто, морам да пишем о овоме о чему пишем, чак и кад бих знао да ћу од свих савремених Срба бити изложен подсмеху и порузи.

Ако ме не разумеју ови данашњи Срби, кажем својој души, разумеће ме неки далеки, будући или прошли Срби, разумеће ме, и благословиће, моја песничка дела.

Јер, песник не може против своје душе!

Advertisements

4 comments

 1. Стари Словен

  Твој пријатељ не зна да је све више и више младих Срба и Србкиња којима се отварају очи, не у толиком броју колико има ових других срба… али чињеница је да тај број расте, а оваква твоја писања на овом порталу о Србима Вилењацима, служи као показивач и подсетник, да се сете ко су и одакле су!

  Здравља светлим мислима и сновима твојим Песниче!

 2. Јадранка

  Има нас сигурно много који посјећујемо ове странице да се напијемо са извора воде живе, и благодаримо од срца пјеснику за ту могућност.

  И како каже наш велики Његош:
  „Званије је свештено поете,
  глас је његов неба влијаније,
  луча св’јетла руководитељ му,
  дијалект му величество творца.“

  Здравља свијетлим мислима и сновима твојим Пјесниче!

 3. Мирослав

  Драгане, присјети се само неколико филмова који обрађују теме из дубоке прошлости тајинства. Снимили га енглези, мајсторски украли из нашег широкоокеанског духа Прасрба. Гледам те сцене у филмовима „Господари прстенова“, и дивим се њиховој вјештини како нам краду свијетлу праисконску историју, како намичу себи кичене поене у очима данашњих наивних народа. Незнајући да ће убрзо и та маска пасти и показати им лица управо оних који припадају силама таме, оним силама који одвајкада руше свето прапредачко, па и данас.
  Шта нам само западњаци учинише у задњих сто година. Потврђују оно што су били прије сто хиљада година. Изроди зла сјемена предвођени хазарским затамњивачима свијета и светог.

  Свако добро желим
  Мирослав Поповић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s