Драган Симовић: О тиховању


ИЗ ВИЛЕЊАКОВЕ ОНОСТРАНЕ ПОЕТИКЕ

 

Када тихујем – а тиховање је највиши ступањ медитације – тада отворим сва видљива и невидљива чула, све видљиве и невидљиве енергетске и духовне канале, и пустим да кроза ме слободно протичу и лепе и ружне мисли, и лепа и ружна осећања.

Искључујем посве умног контолора и интелектуалног цензора, како би са мислима и осећањима, без икаквих устава и брана, кроза ме протицала животна, божанска и духовна дејства.

Још сам у младости схватио, да концентрација и медитација – свеједно да ли долазе с Истока или са Запада – нису потпуне, да, штавише, бивају и штетне, зато што ми свесно, умом и интелектом, желимо да надзиремо, да контролишемо, усмеравамо и цензуришемо, НЕШТО што је неупоредиво веће и моћније од нас, да контролишемо и цензуришемо САМ ЖИВОТ И СВЕКОЛИКА ЖИВОТНА, КОСМИЧКА И БОЖАНСКА ДЕЈСТВА.

Али, када посве отворимо сва чула и све канале, тада ПРИРОДА САМА ОД СЕБЕ И САМА СОБОМ СВЕ РЕШАВА, СВЕ ДОВОДИ У РАВНОТЕЖУ, СВЕ УСАОБРАЖАВА СА ИЗВОРОМ ЖИВОТА.

Advertisements

One comment

  1. radmila

    Милина! Па ја и не знадох до сад да већ годинама тихујем! Мислила сам да тиховање иде уз посвећенике, монахе који то „нешто“ раде…Песнике…☺А сад , гле чуда чудесног…тихујем и не знајући загледана у реку или у колонију мрава…или док надгледам ручак који кувам…штрудлу док нараста у рерни…☺у глави равна црта…нема мисли, само покаткад уздазнем ил се смешкам…или пак заплачем као онај дечак у Ћопићевој башти боје сљеза, а да не зна ни шта га, ни где га боли у поплави младог пролећног сунца… кад сљез сине, замодри кроз тарабу…♥ Није да нисам покушавала да медитирам, да мантрам још од ране младости, и пре пунолетства..ал то воду није пило код мене. Некако сам се глупаво осећала…а на крају сам се манула те работе јер ми се вазда палило светло за узбуну и опасност…..Тихо запевушим мелодије, арије старе срцу и души драге…то је моје тиховање♥

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s