ЗЛАТНА И СРЕБРНА КРАЉИЦА


DSC_8563_4_5_tonemapped

У давна времена владаху у браничевском крају две краљице: Златинка над Звиждом и Планинка над Хомољем. Обе су биле лепе и богате.

Како кроз Звижд протиче златоносни Пек, Златинка се одевала у чисто злато. Дању су њени људи потапали овчија руна у Пек, а ноћу скидали златна зрнца са влакана вуне и носили их дворским златарима који су израђивали одећу за краљицу. Тако, Златинка није имала на себи ништа што није било од злата. Косу је бојила златном бојом. Позлаћивала је и зидове двора, који се налазио на Дубочкој реци.

Планинка је живела на врху највеће хомољске планине Бељанице. Дворац јој се налазио на високим буквама којима су редом сечене крошње, а пресеци заливани врелом смолом да стабла даље не расту, На исти начин подигнути су око двора вртови и у њима намештене љуљашке за краљицу. Вртове и дворац спајали су висећи мостови, а у двор се улазило уз лестве од јаког ужета.

Док је Златинка била богата златом, Планинка је имала непрегледне шуме, угљенокопе и камене мајдане, као и велика стада оваца.Косу је бојила сребрном бојом. Зими је Бељаницу прекривао снег,а лети је боју снега замењивала белина непрегледних стада оваца, због чега је планина и добила име Бељаница.

Сусетке на земљама, златна и сребрна краљица, како их је народ називао, живеле су у најбољем пријатељству. Међусобно су се посећивале и даривале једна другу богатим поклонима.

На несрећу, обе се загледају у истог младића. Око тога се заваде па подигну једна на другу војску. Војске су биле само од жена, јер мушкарци тада нису ратовали, као што нису ни владали. У страшној борби Планинка са својих девет војника, колико јој беше остало, зароби Златинку.

Тако лепи младић припадне Планинки, а над читавим Звиждом и Хомољем остаде само она краљица. Да се прослави победа заложе се велике ватре, наврте се овнови на ражњеве, донесоше се ћупови са вином, а Златинка, о косу, на једну букву буде обешена над ватру. Још Планинка, са својих девет војника и лепим младићем, поведе коло око обешене Златинке која је полако умирала у диму ватре. Још се коло око ње не састави, кад однекуд долете стрела, погоди Планинку посред срца и прикује је за супротно дрво. Стрелу је одапео један Златинкин војник који се беше сакрио негде у грмљу.

Потом све прекри мир. Само је ветар шуморио у врховима букава и немирна Дубочка река прскала кроз каменито корито. Умирући, Планинка изрекне клетву: да жене у Дубоки падају као што су њих две пале. Клетва остаде. И жене у Дубоки, код Кучева, вековима падају у колу о Духовима. Народ их назива падалицама (русаљкама).

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s