ВАРГАН – ДРОМБУЉЕ


Некада су постојали сурови јаки ратници, вешти мајстори, лепе жене, мудраци, свештеници, чаробњаци.

Они су живели на разним местима на Мидгард земљи, а временом их је бивало све мање услед великих геоклиматских промена од којих је најважнија била промена армосферског притиска. Постоје неки од њих и данас у удаљеним крајевима на северу. Такође су имали прелепе врсте уметности које су биле у вези са проширењем могућности људских суштина, чак и оних које су биле одбачене..

И узгред, дромбуље или варган, како се зову на северу – је инструмент „одатле“.

Истина у то време свирање на варгану имало је сасвим другачије значење – промене фреквенцијског спектра звука а могућности људског грла достизале су невероватне дубине и вршиле утицај на све људске суштине.

Вешт уметник је преносио информације, легенде, кроз издвајање звука и убацивањем слике – а свесни слушалац је пребациван у друге земље и светове у старим временима.

Они су видели легенде старих времена, историјју своје савремености, поучне приче за децу.

Слушаоци као да су били унутар догађаја, делимично посматрајући свешћу а један део душа учесника – кретао се у било којем од постојећих у догађају ликова, осећајући их и доживљавајући их као себе, чинећи са њима један или други избор.

У поређењу са овом врстом уметности, савремени 3Д биоскоп – је трули ресторан са црно-белим телевизором и коритом за исхрану свиња.

Те ратнике су магови гајили посебно, одређујући њихов тренутак зачећа и онда су они расли у специјалним установама, а породице више нису виђали – то је била посебна врста данка у замену за вештине којима су подучавани и којима су владали..

Избор текста- Душан Ми

Извор: Фејсбук страница- Мидгард земља и тајне око ње-

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s