Мокоша заштитница жена


21122114_10211698723278446_1199891641_n
 
Мокоша (такође и Мокош) у митологији Источних Словена била је богиња плодности, заштитница жена и женских послова, посебно предења. Кип који је представљао Мокошу подигао је у 10. веку кнез Владимир на брду у Кијеву, и то поред Перуна и неких других старословенских богова (Хорса, Дажбога, Стрибога и Симаргла) јер је она у кијевском пантеону била једино женско божанство. Из народних прича могуће је реконструисати мит о њеном небеском венчању са богом-громовником, Перуном. Убрзо по свадби,Мокоша га је преварила са Велесом, богом поља, усева и стоке, и то неверство је довело до непријатељства и борбе између два бога.
 
Ову богињусу поштовале младе жене у Украјини још дуго по преласку у хришћанство, у тој мери да су православни свештеници обавезно при исповедању девојака питали да ли су се молиле Мокоши. Понегде се сматрало да она подстиче на разуздано понашање и промискуитет, а у Украјини су је замишљали као високу жену, великих груди и расплетене косе.
 
Од дана у недељи био јој је посвећен петак (четвртак је био посвећен њеном мужу, громовнику Перуну). Овим даном су у њену част сељанке вршиле разне обредне радње – од предења кудеље до прања и бојења тканина. Сећања на њу сачувана су у украјинским степама све до средине 19. века.
 
На северу Русије називали су је Мокуша и замишљали је као жену велике главе и дугих руку која обилази куће и надгледа преље. Њен култ је, судећи по топонимима, био распрострањен и код Западних Словена.
 
Што се Јужних Словена тиче, код Словенаца срећемо приповест о чаробници Мокошки. Поред ње, успомену на ову богињу у Словенији преузела је баба Пехтра, којој су сељаци на дар приносили вуну, лан и конопљу.
 
Пошта Словеније издала је у мају ове године марку са представом богиње Мокоше, онако како ју је замислила словеначка уметница А. Гуфер. Поред овога, издат је 29. маја и коверат првог дана (енг. FDC), који се састоји од омотнице са тематском представом – преслице којом Мокоша тка, жигом са истом представоми поменутом марком. Номинала марке је 0,45 евра.
 
Д. П.
 
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s