Драган Симовић: О србомржњи и србској самомржњи


ПЕСНИКОВА РАЗЈАСНИЦА

Подстакнут Миличиним и Радмилим коментарима, одлучих се, да још нешто, у виду разјашњења, напишем о србомржњи и србској самомржњи.

Када сам у младости путовао Југославијом, свуда сам наилазио на болесну, а мојему духу непојмљиву, србомржњу и србску самомржњу која се осећала на сваком кораку: у ваздуху, у води, у земљи…

С краја накрај Југославије, у свим њезиним републикама, од границе до границе, све је кључало не само од притајене, већ и од јавне, нескривене и отворене србомржње.

Југославија је била и остала земља србомржње и србске самомржње.

Такве мржње, такве србомржње нема нигде другде у свету.

Чак и кад се нађете у земљама наших вековних непријатеља и душмана, нигде нећете осетити тако болесну и непојмљиву србомржњу као у границама негдашње Југославије за којом већина неосвешћених Срба и Србкиња још увек жали.

Путујући, као што рекох, у младости кроз југословенске републике, где се на сваком кораку осећаше србомржња, присетих се очевих и дединих прича које сам још у детињству слушао, а које ја дете тада нисам разумевао, који су ми говорили, да веће погани и већег зла нигде у свету нема од оних с којима смо стварали заједничку државу! 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s