РАСКОВНИК


За Расковник /Муњин трн/ се зна од старих Словена. Он је амајлија. То је заправо биљка Мандрагора. Војници су га носили ушивеног у постави униформе. Ко је Расаковник имао, ништа му није могао ни метак. Ова биљка има моћ да сакупља негативну енергију

У народној медицини (мада наш народ више верује у магијске, него у лековите моћи биљака). се користи против змијског отрова, да помогне варење, у лечењу болести крвотока, болова у зглобовима, гихта, ишијаса, мушке импотенције, тетануса, астме, водене болести, епилепсије, жутице, лечење чира.

Коришћен је у гинекологији да подстакне менструације као и за контрацепцију.

Такође се користи сок од расковника као капи за очи, односно за лечење катаракте. Припремљен тоник се користи за опоравак у случајевима психосоматских исцрпљености.

Расковник  је трава велике и магичне моћи, стара амајлија са наших простора која расте само на планинама Ртањ и Озрен, али га већина људи не може ни видети ни убрати. Виде га само одабрани. Онај коме је дато да види и бере Расковник, не сме га много убрати за живота.

У народу се верује да се помоћу ове биљке може расковати сваки оков и рашчинити свака враџбина.

 

Дужина корена је 5 – 20цм. Овај корен би свака особа, а пре свега, сваки млади брачни пар требао имати.

Расковник може бити из једног дела, мало старији имају два крака, као две ноге, још старији имају по два крака горе и доле, као две руке и ноге а најстарији примерци подсећају на људско биће, са главом, две руке и две ноге. 

Старије примерке је јако тешко пронаћи и права су реткост. Целокупан личи на човечуљка.

 О овој биљци чудесних моћи су многе легенде написане.

Треба знати разликовати ПРАВИ од лажних Расковника који су све заступљенији у Србији од којекаквих назови „видовњака“  који уместо Расковника стављају обицно парче дрвета, па га онда „умотавају“ и „зашивају“ у некакве свилене крпице, дају клијентима и уз то их упозоравају да то НЕ ТРЕБА „отварати“, тиме им уливајући лажну наду.

Расковник мора бити ОТВОРЕН, држи се у свиленој, памучној или ланеној торбици, али нипошто да се зашива и да га други додирују, гледају, нити да знају да то поседујете.

Расковник који је намењен једној особи не сме се давати другој особи на коришћење. Препорука је да свака особа има расковник који је истог пола (мушкарци да имају мушки, а жене женски Расковник).

Пожељно је да сваки члан породице свој лични примерак.

Извор: http://www.telegraf.rs/…/1399186-ne-ide-vam-u-zivotu-nabavite-raskovnik-i-resicete-sve-p… Raskovnik – biljka čudesnih moći – oglasi – Bijeljina Danas

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s