Кључне вибрације основних бројева – број 8


Осмица – број Васељене (универзум), број бесконачности, симбол просперитета и благостања.

У трипољској култури постојао је култ две жене – рожанице, господарице Васељене (4+4).

У словенској симболици осмокрака звезда (Алатир) је дешифрована као јединство директног мушког крста са косим женским крстом, хармонијом мушког и женског начела. Сходно томе, било је осам основних празника годишњег круга (у години), осам мистерија, на којима су волхови упознавали људе са тајнама Духа.

То су четири основне сунчане фазе (мушки прави /усправни крст):

 

Колада (зимски солистициј / сунцестајање),

Великодневница / Масленица (пролећна равнодневница),

Купала (летњи солистициј / сунцестајање),

Велика Овсеница (јесења равнодневница).

И четири празника, обележена женским косим крстом:

 

Масленица (опроштај са зимом),

Лада (Русалке и Зелени Божић),

Мајка Слава (заштитница ратника),

Макош (време предења и ткања, остатак земље).

Осмоугли знак у колу је обележаван код древних Словена у календару као јесења равнодневница.

Осмог дана у осмом месецу прослављан је Зазиуки -Фестивал жетве, завршетак жетве.

То је симбол просперитета, изобиља, плодова инвестиција које су претходно направљене. Мајка Земља, оплођена у пролеће небеским Сварожјим Биком, рађа великодушно жетву житарица, ораха, бобичастих и других поклона. У шумама пуне звери, у рекама – рибама, на пашњацима – товљене стоке.

То је збир два знака земље(4+4), као и особа која се креће према апсолутном-првоначелу (5+3), и тако достиже ликом Божанско просветљење (7+1).

За напредне људе, мудре људи, ово је број бесконачног духовног савршенства, спознаје мистичних тајни Нав-а, успостављање контакта са Великим – Родом, али под условом здравог тела (2 + 6).

Осам је симбол смрти и поновног рођења, бесконачне трансформације у ланцу карме. То је неизбежност наше судбине, уписане у бесконачност и бесмртност.

Астрономски, осам одговара Венери, јер је симболично одговорна за љубав и уметност, и они су бесмртни. Душа и виша осећања су вечни, а ликовне уметности концентришу и уједињују у себи различите светове и различита времена.

Осам број је такође чишћење које особа остварује кроз љубав и истинску посвећеност себи или идеји коју воли.

Осам у хоризонтали је знак бесконачности, то јест, неограничени космос који се протеже изван нас, и огромна духовност коју носимо у себи, а нисмо је увек свесни. Бескрајно велики и бескрајно мали, по правилу, су одређени, тако да је садашња слобода између макроскопске и микроскопске.

Дакле, она нас води фазом бесконачних промена, заснованих на познавању принципа функционисања стварности.

У данашњем свету, постала је симбол размене енергије, изражене у једноставности ради новца, у доминацији над материјом и употребом као инструмента не идентификујући се са њом.

Осам је жетва, примање резултата својих поступака и одлука, али и плаћање старих дугова, односно спровођење закона карме, која гарантује фер изједначавање добитака и губитака, казне или награде.

Осам носи у себи хладно знање живота и смрти, разумевање закона узрока и последица, дејства и противдејства. То је и снага, правда и дисциплина у нашем свакодневном животу, распрострањеног на све грађане ове земље.

Осам носи потребу да схвати праву вредност новца, што је само манифестација размене енергије која се јавља свакодневно. Сваки рад треба да буде награђен, а ако у овом животу нешто не „наплатимо“, дан обрачуна стиже, и интересовање за, рецимо у шали, ће расти. Морамо бити у стању да нађемо своје место у материјалној стварности како бисмо разумно искористили своје знање и моћ и применили их само у племените сврхе. Осам нас учи како, захваљујући сублимацији материјалних вредности, пронаћи свој пут духовног развоја, а такође и диктирају потребу да помогну другима, онима који су у сложеној материјалној ситуацији.

Негативно, осмица даје екстремне материјалисте и мизерне људе, спремне да учине све како би повећали своје богатство, али истовремено потпуно индиферентне према патњама других. То су људи без савести који не знају како да правилно користе  своју енергију. Неразрађена осмица доноси мегаломанију или жеђ за неограниченом моћи, чиновим и материјалним богатством.

Избор: Алекс Финист

Извор- фејсбук страница-Модгард земља и тајне око ње-

 

 

Advertisements

One comment

  1. Samo

    Нисам очекивао овакав чланак овде. Везан за гематрију, тј. ту везу између вибрације-мисли-форме-броја. Спознаја моћи бројева је један од кључева духовног напретка. Одличан текст.
    Поздрав и све најбоље!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s