ПОРЕКЛО И ЗНАЧЕЊЕ РЕЧИ – ПАГАН


За време Јулија Цезара, злато, као и свака роба, продавало се на меру. Али лако зарађен новац лако се ии трошио. Луксуз у одећи, храни, кућном окружењу достигао је замах без преседана. Навика ка ратовању, жеља за слободним спектаклима, неспремност да раде (радили су робови) оштетили су тешко римљане. Тежња за спољним сјајем захватила је готово све слојеве друштва. Чак и сиромашан човек презирао је да једе са једноставним прибором и излази на улицу без пратећих његових робова.

Али шта је роб за Римљанина – он је ствар која се може продати или заменити, а ако је та  „ствар“ витка и  са облинама – ради са њим шта хоћеш – маштовитост перверзне фантазије није ограничена.

Римско друштво није било само толерантно на најразличитије облике секса, породичних односа и проституције, већ је подигло еротику у култ. Па, шта би чинили слободни грађани ако су сви тешке и рутинске послове радили робови? Од перверзних фантазија господе, у старом Риму су почеле да цветају дечја проституција, зоофилија и друге сексуалне преверзије. Силовање од стране господара његових робова и робиња сматрано је као употреба личне имовине. У Риму је рођена читава секс-индустрија,  у којој су, на пример, постојале  „фарме блудница“, чији су власници  куповали малолетне робове или робиње или сирочад -оба пола за бављење проституцијом.

Култ Диониса (Бахуса) позајмили су Римљани од Грка и проширили га најпре на Југу Италије.  Након почетка исцрпљујућег рата са Картагеном постао је посебно распрострањен. Религиозна екстаза жена, убијање животиња и ритуално једење сировог меса на изолованим местима, имало је за ове перверзњаке хомеопатски ефекат јединства са боговима, који даје снагу и самопоуздање.

Због свих ових сексуалних перверзија, у другим народима, који нису примили  „просветљену културу“  Римљана, појавила се за њих дефиниција – пагани. Управо су древни Римљани, због своје перверзије били названи паганима и ту реч многи народи разумеју управо на тај начин, а у нашем схватању као перверзњак.

Касније, приликом крштења Србије и Русије, хришћанска црква је примењивала то име на словенским народима, који су се придржавали ведског погледа на свет. То је учињено да би лакше преварили људе да прихвате туђу за њих религију. Дакле, јасно је сада свакоме одакле потиче реч Паган!!!!

Касније, током времена, имајући све алатке и механизме утицаја, црква је под тај појам подвела све религије, секте и веровања које нису биле хришћанске.

Припремио:  Душан Ми

Извор: фејсбук страница – Мидгард земља и тајне око ње-

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s